GündemKöşe Yazıları

%10 Olay %90 Davranışa Yansıyan Tutumlar

%10 Olay %90 Davranışa Yansıyan Tutumlar

Başımıza gelen olaylarda önemli olan, olayın kendisinden çok bu olaylar karşısında alacağımız tutumun davranışlarımızı nasıl yönlendireceğidir. Psikolojide “90/10 kuralı” diye adlandırılan bu kurala göre, hayatın %10’u başımıza gelen olaylardan meydana gelir. Mesela yazdığınız bir yazıyı kaydetmeden çıkmak, trafik yoğunluğu nedeniyle işe geç kalmak ya da hava şartlarına bağlı olarak uçuşun ertelenmesi gibi. Geriye kalan %90’nı ise, bu %10’a verdiğimiz karşılıklara göre farklılık gösterir.

Her bir insanın, benzer olaylara karşı farklı tepkiler verdiğini biliyoruz. Bu nedenledir ki, başımıza gelen tetikleyici olaylara karşı aldığımız tutum, günümüzün kalan kısmını mutlu mu yoksa stresli mi geçireceğimizi belirliyor. Bu da gösteriyor ki hayatımızın %90’ını kendimiz şekillendiriyoruz. O halde kontrolümüz dışında gerçekleşen ve bu %10’nun içinde bulunan olumsuz olayların bizi “kurban” yapmasına izin vermeyebiliriz. Peki nasıl? Bu gibi durumlarda iradeyi devreye sokmak kurtarıcı olacaktır. Anlatacağım yaşanmış bir öykünün “olayı ben yaşasaydım ne yapardım” yorumunu sizlere bırakıyorum.

Genç kadın o sabah iş yerinde terfi etmesine neden olacak bir projeyi sunacaktır. Mutlu ve bir o kadar da heyecanlıdır. Kahvaltıyı hazırlar eşine ve oğluna seslenir sonra giyinmek üzere odasına çıkar. Döndüğünde eşinin gazete okuduğunu, oğlunun ise elindeki oyunla ilgilendiğini görür. Evden çıkmak için az bir zamanı kalmıştır ve oğlunu da servise yetiştirecektir. Aceleyle lokmaları ağzına tıkıştırmaya başlar çocuğun. Nihayetinde çocuk bu ya oyunun en heyecanlı yerinde sürekli uzanan annesinin elini iter ve kadının diğer elindeki kahve üzerine dökülür. İşte önemli olan  %90 da buradan sonra gelişir.

Kadın öfke ile kocasını gazete okuduğu ve yardımcı olmadığı için suçlayarak bağırmaya başlar. Yükselen seslerden korkan çocuk, ağlayarak babasına gitmeye çalışırken masanın örtüsüne takılır ve masadaki her şey etrafa saçılır. Geleceğini etkileyecek bu günün kötü başlamasından iyice çılgına dönen kadın ağzına gelen her şeyi sıralar ve üzerini değiştirmek için yukarı çıkar. Adam çocuğu sakinleştirir ve okul servisini kaçırdıkları için çocuğu okula bırakması gerekmektedir. Üzüntü ve öfke ile evden ayrılır.  Kısa bir zaman sonra kapı çalınır ve kapıda iki polis vardır. Polislerden biri, sokaklarının ana yola bağlandığı yerde kaza olduğunu ve kazaya karışan araçlardan birisinin kocasına ait olduğunu söyler. Devamında gelen haber ise kadının hayatını tamamen alt üst eder. Çünkü kocası ve oğlu kazada hayatlarını kaybetmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu