Ender GÖKMEN

1.500 kilometre yürüyen kutup ayısı

Arktik Okyanusu’ndan yiyecek bulmak için 1.500 kilometre yürüdüğü düşünülen bir kutup ayısı, Rusya’nın kuzeyindeki sanayi bölgesi Norilsk’e geldi. Siberian Times’ın haberine göre ayının tüm Taymır Yarımadası’nı yürüyerek geçtiği tahmin ediliyor. Çekilen fotoğraflar ayının yoğun trafikli yollardan geçtiğini ve buz tutmuş bir çalı üzerinde uzanarak dinlendiğini gösteriyor.

Ayıyı yemek aradığı sırada fotoğraflayan Zapolyarnaya Pravda gazetesi fotoğrafçısı Irina Yarinskaya, ayının açlıktan yorgun düştüğünü hareket etmekte ve gözlerini açıp kapatmakta güçlük çektiğini ifade ediyor: “Uzun süre uzanıp dinlendikten sonra yola çıkıp karşıdan karşıya geçti ve sanayi bölgesine giriş yaptı.” “İlk olarak çakıl ve kum fabrikasına gitti ardından bir cadde daha geçerek çöplüğe ulaştı.”

Norilsk’in sahile uzaklığı 500 kilometre ancak bölgede yaşayanlar, ayının buraya ulaşmak için çok daha uzun yol kat ettiğini, Taymır Yarımadası’nı boydan boya geçmiş olduğunu düşünüyorlar. Polisin ve yerel acil servis yetkililerinin, hayvanı belli bir mesafeden incelediği bildirildi. Nesli tükenmekte olan türleri koruyan yasalar nedeniyle, ayının yatıştırılmasının ve Kuzey Kutbu kıyılarına geri gönderilmesinin gerekip gerekmediğine karar vermek için Moskova’daki merkezi hükümetten bir karar çıkması gerekiyor. Alternatif olarak ayının bir hayvanat bahçesine gönderilerek koruma altına alınması da söz konusu. Norilsk’de son kez kutup ayısı görülmesinin üzerinden 40 yıldan fazla zaman geçti. 1977’de yemek aramak için şehre gelen dişi kutup ayısı agresif tavırlarıyla kentililer üzerinde tehdit oluşturduğu gerekçesiyle vurularak öldürülmüştü.

Kutup ayıları, avlanma için Arktik buzullarına ihtiyaç duyar ve son zamanlarda, buzun bazı ayıların diyetlerinin yüzde 70’ini oluşturan temel bir yosun içerdiği keşfedilmiştir. Ancak deniz buzu son yıllarda daha hızlı eriyor, özellikle de erimenin arttığı yaz aylarında, ayılar yiyecek bulamadıklarından buzulları terk ederek başka kaynaklara yönelmeye çalışıyorlar ve bu durum nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türe ait çok sayıda hayvanın can vermesi ile sonuçlanıyor.

Kaynak: Independent

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu