Ender GÖKMEN

1 Litre Atık Yağ 1 Milyon Litre Suyu Kirletiyor!

1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor!

 

Bu haftaki yazıda atık yağların evinize, şehrinize, geleceğinize ve dolaylı yoldan bütçenize olan etkilerinden bahsedeceğim. Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunun yaklaşık 350.000 tonu bitkisel yağ atığı olarak tüketilemez hale geliyor. Su ve toprağa karışması halinde çevreye ciddi zarar veren bitkisel atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin de % 25’ini oluşturuyor. Her 100 kişiden 90’ı kullanılmış atık yağları, lavaboya dökerek temizliyor. Lavaboya dökülen yağlar, atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışıyor. Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahip olmakla birlikte yeraltı sularını kirletmekte, sualtı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde, atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara ve kirlilik yükünün artmasına neden olarak işletim, bakım maliyetini artırmakta ve toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır. Yeryüzünün dörtte üçü su olabilir ama unutmayalım, bunun sadece yüzde 2’si insanların kullanabileceği temiz su kaynaklarını oluşturmaktadır. Bunu da elimizle kirletmeyelim. 1 litre atık yağ, bir milyon litre temiz suyu kirletiyor, yani 1 litre yağ ile 100 tanker dolusu temiz suyu kirletiyoruz.

 

Bu olumsuzlukların önüne geçmek adına, AR-GE çalışması olarak başlayıp sonrasında seri üretime geçen Atık Yağ Toplama Makinesi (BAYTOM) ; Türkiye’ de Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Büyüme konusunda en iyi uygulamalar arasında yer alarak,  Brezilya Rio +20 zirvesine katılmaya hak kazanmış. Makinenin kullanımı ise son derece pratik. Kişi, atık bitkisel yağını getirir BAYTOM’a döker. Makine, yağ içindeki katı veya yağda çözünmemiş sıvıyı özel bir yöntemle ayırır. Atık yağın miktarına göre kullanıcıya ödül verir.

 

Balıkesir İli adına örnek vermek gerekirse, bu makine Cunda Adası ‘nda kullanılmaktadır. Makinelere getirip boşalttıkları her 2 litre atık yağ için 1 lira para alan yerli halk, hem çevreyi temiz tutmak için adım atmış hem de bunun karşılığında kendi bütçesine katkı sağlamıştır.

 

Sonuç olarak,

Kanalizasyon hatlarının tıkanmasına neden olan, arıtma tesislerinin işletme maliyetini arttıran, çevre ve insan sağlığına zarar veren bitkisel atık yağların toplanmasını ve bu yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla; bitkisel atık yağ toplama makinalarının kullanımı arttırılmalı ve bu konular hakkında halk bilinçlendirilmelidir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu