Asırlık Çeşmeler Restorasyon Bekliyor
Balıkesir’in Karesi ilçesinde bulunan ve yüzyılı aşkın süredir ayakta kalmayı başarabilmiş çeşmeler restorasyon bekliyor. Yoğun bir tahribata uğramış olan çeşmelerin Orijinal kitabeleri art niyetli insanlar tarafından kazınmış ve çalınmış. Sprey ve farklı araç gereçlerle tahribata uğramış çeşmelerin çevresi çöplük ve otopark olarak kullanılmakta. Yanından geçenlerin Asırlık çeşmelerin değerini fark edebilmesi neredeyse mümkün değil.
113 senelik çeşme kaderine terk edilmiş
Balıkesir Lisesi yokuşunda Kazım Özalp Caddesi ile Koca okul Sokağı’nın kavşağında yer alan Hacı Hüseyin Ağa Vakfı tarafından Padişah İkinci Abdülhamit Han döneminde yaptırılan tarihi çeşme, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 14.03.1986– 2134 sayılı kararıyla tescillenmesine rağmen tahrip edilmiş bir şekilde ayakta durmaya çalışıyor. Kaderine terk edilmiş bir arsa içinde bulunan çeşmenin yalak kısmı çöplük halini alırken duvarları sprey ve farklı araç gereçler kullanılarak yazılarla donatılmış, orijinal Osmanlıca kitabesi de art niyetli kişiler tarafından kazılmış.
Çeşmenin Orijinal Parçaları Çalınmış
1989 yılında Rotary kulübü tarafından restore ettirildikten sonra bir törenle açılışı gerçekleştirilen Hacı Hüseyin Ağa çeşmesinin orijinal toplar ve sonradan eklenen tabelası sonraki aylarda hırsızlar tarafından çalınmış.
Tarihi Çeşme Çöplük Olarak Kullanılıyor
Bir rivayete göre 1598’ de diğer bir rivayete göre ise 1861 yılında yapılmış olan çeşme Karaoğlan Camisinin arkasında harabelik bir şekilde kendi kaderine terk edilmiş. Hacı Hüseyin Ağa çeşmesi gibi Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Tarafından tescillenmiş olan çeşmenin depo kısmı çöplük halini almış. Senelerdir ayakta durmayı başaran eserin çeşme olduğuna dair tek kanıtı sağ tarafında ki Latin harfleriyle yazılmış kitabe.
Orijinal Kitabeleri Yok
Bir rivayete göre 417 senelik diğer bir rivayete göre ise 154 senelik tarihi çeşmenin etrafı tahrip edilmesinden dolayı yanından geçenler tarafından fark edilemeyen çeşme, hemen üzerinde bulunan eve ait bir duvar gibi görünüyor. Sahip çıkılmaması nedeniyle Tarihi çeşmenin orijinal Farsça ve Arapça kitabeleri hırsızlar tarafından geçtiğimiz senelerde çalınmış. Çalınan kitabelerin ise kimler tarafından çalındığı, nereye götürüldüğü hakkında bilgi yok.
Mülkiyet sorunu var
Son zamanlarda Zağnos Paşa Camii, Yıldırım Beyazıt Camii ve birçok tarihi eserin restorasyonu’ nu gerçekleştiren Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ ne çeşmelerin restorasyonu ve mülkiyetinin kime ait olduğunu sorduğumuzda aldığımız yanıt mülkiyetinin vakıflara ait olmadığı ve bu yüzden bu iki tarihi çeşmenin restorasyonunun kendileri tarafından gerçekleştirilmediği kaydedildi.
İlgisizliğin nedenlerinden biri Çeşme Kültürü’ nün yok olması
Çeşme kültürü geçmişimizde hizmet ve hayır faaliyeti olarak büyük yer tutan bir kültürken doğal kaynakların şebekelere bağlanması, çevre kirliliğinin etkisiyle sulardan dolayı yaşanılan sağlık sorunları ve insanların su ihtiyacını giderebilmesi için ticari amaçlı kurulan firmalar bu kültürün yok olmasına sebep olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda bu kültürün yok olması, tarihi çeşmelerinde bakımsızlığına ilgisizliğine neden olan faktörlerden biri. SEDAT ARSLAN
Tek Umut, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayınlanması ile birlikte Balıkesir de kurulacak olan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, Balıkesir de ki tarihi eserlere sahip çıkmak açısından bir avantaj olduğu belirtilmişti. Müdürlüğün Balıkesir de hizmet vermeye başlamasıyla alakalı açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur “ Müdürlüğün Balıkesir’ e gelmesiyle tescilli kültür varlıklarıyla ilgili işlemlerin daha hızlı sonuçlanacağını ” belirtti. Bu açıklamalara göre Tarihi Çeşmelerin Restorasyonu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. SAMET AYDIN