GündemDünyadan Haberler

140 Yıldır Aynı Sokakta “Parmak Çeşme”

140 Yıldır Aynı Sokakta “Parmak Çeşme”

Bundan 140 yıl önce 1881’de Kazım Karabekir Mahallesi 13 Nisan Caddesi’nde dönemin yöneticileri, mahalle sakinlerinin kullanacağı, halk arasında “ekşi su”  diye bilinen sokak çeşmesini hizmete açtı. Yedi Kuyular mevkiindeki çeşmeye yaz kış demeden  parmak kalınlığında akması nedeniyle, “Parmak Çeşme” adı verdiler.

Mahallenin meydanında 1953 yılına kadar halkın su ihtiyacını gideren çeşme hatlarının, şebeke suyunun hanelere verilmesiyle birlikte köreldiğini belirten Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Ayvalık Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, körelmiş olan hattın kaynağına ulaşmak için titizlikle çalıştı. Tek hat üzerinde bağlantısı olan çeşmeye, kaynağa ulaşmak için yaklaşık 200 metrelik yeni boru döşenerek, yarım asır sonra çeşmeden su akmasını sağladık. Suyun akışını pompa aracılığıyla değil, kot seviyesine göre planladık. O şekilde derinlik kazdılar. Parmak çeşmesine suyun kendi akış hızı ve gideceği yere boru çapı ve derinlikleri hesaplanarak yaptılar. Doğal, dağ eteğinden gelen kaynak suyunu bölgede yaşayan vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla kullanabilir” dedi.

Göreve geldiğinde sokak çeşmelerini tekrar yaşama döndürmek için  yapılan planlama sayesinde çok sayıda sokak çeşmesinden su akmaya başladığını hatırlatan Başkan Ergin, “Ayvalık tarihi kent dokusunda sokak çeşmeleri işlevsellikleri ve görsellikleriyle önemli bir role sahipti. Bunun yanı sıra çeşmeleri inşa eden ustalar doğaya, insana ve çevreye duyarlı bir mimari oluşum sergilemişlerdi. Bize düşen de aynı duygu ve düşüncelerle tarihi çeşmelerimizden sularımızı akıtmaya devam etmektir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu