Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündem

1923 Müzikalinin Prömiyeri Yapıldı

Cumhuriyetin kuruluş hikayesini yeni kuşaklara aktarma misyonuyla hayata geçirilen “1923” müzikali 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda prömiyerini gerçekleştirdi.

1923 Müzikalinin Prömiyeri Yapıldı

 

Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırlanan “1923” müzikalinin prömiyeri izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. Müzikal dakikalarca ayakta alkışlandı.

1923 müzikali izleyicileri tarihe tanıklık edecekleri görkemli ve fantastik bir zaman yolculuğuna çıkmaktadır. Ayrıca yeni kuşaklara Milli Mücadele’yi, Cumhuriyet’in kuruluş hikayesini ve değerini en etkili şekilde anlatmaktadır.  Işık ve ses tasarımından dans koreografilerine, canlı orkestra kullanımından dönem kostümlerine kadar… Milli Mücadele ile başlayarak Cumhuriyetin kuruluş sürecini anlatmaktadır. Ayrıca en büyük sahne sanatları eseri olma özelliğini taşmaktadır. Bu müzikal aynı zamanda Zorlu PSM’nin tüm teknik alt yapısını sonuna kadar kullanmıştır. Bununla birlikte ilk yerli proje olmuştur.

Müzikalde bir müze gezisi sırasında kaybolan dört arkadaşın hikayesini anlatmaktadır. Kendilerini Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı Bandırma Vapuru’nda bulmaktadır. Bandırma’yı sarsan dalgalardan Meclis’in açılışına, Büyük Taarruz’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna uzanan ve yer yer fantastik öğeler içeren serüvende sanatseverler duygusal dakikalar yaşanmıştır.

Yapım kadrosunda uluslararası alanda başarılı işlere imza atan isimler yer almaktadır

Müzikalin yapım kadrosunda Türkiye tiyatro sahnesinde başarılı işlere imza atan isimler yer almaktadır. Müzikal, Türkiye’nin en önemli yazarlarından Yekta Kopan, Mert Dilek ile yönetmen Mehmet Ergen tarafından kaleme alınmıştır.

Mehmet Ergen, aynı zamanda uluslararası festivaller ve oyun projeleriyle bilinmektedir. Ayrıca izleyenlerin kendini Cumhuriyet’e uzanan bir yolculukta bulduğu müzikalde ödüllü besteci Tuluğ Tırpan yer almıştır. Müzikalin koreografisi modern dans ve müzikal alanında Türkiye’nin önde gelen ismi Beyhan Murphy’nin imzasını taşımaktadır. Bununla birlikte eserin tarih danışmanlığını ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan üstlenmektedir.

Müzikalin tasarım süreçleri

Tiyatro dünyasının en iyileri arasında yer alan isimlerin imzası bulunmaktadır. Dekor tasarımında Royal Shakespeare Company’den San Francisco Opera’ya kadar dünyanın önde gelen kültür sanat kurumlarındaki prodüksiyonların dekor ve kostüm tasarımını gerçekleştiren ve İngiltere’de pek çok kez Yılın Tasarımcısı ödülüne layık görülen Robert Innes Hopkins, kostüm tasarımında Küheylan, Sidikli Kasabası, Damdaki Kemancı gibi oyun ve müzikallerin kostümlerinde imzası bulunan Gül Sağer, ışık tasarımında dünyanın önemli tiyatro topluluklarından Kneehigh Theatre’da 20 yıl boyunca sayısız çalışmaya imza atan, Shakespeare’s Globe, Royal Shakespeare Company ve English National Opera gibi dünyanın önde gelen tiyatro, opera ve müzikallerinin ışıklarını tasarlayan, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta birçok kez En İyi Işık Tasarımcısı ödülüne layık görülen Malcolm Rippeth ve multimedya tasarımında Royal Opera House, Royal Shakespeare Company, National Ballet of Canada ve Traverse Theatre Edinburgh gibi dünyaca ünlü sanat kurumlarında çalışmalar yapan ödüllü video tasarımcısı Douglas O’Connell yer almaktadır.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu