GündemKöşe Yazıları

2001’i arar mıyız?

Türkiye’de bir ekonomik kriz var. Doların yükselmesi ile başlayan bu krizi daha henüz yeni yeni hissetmeye başlıyoruz. Bunu Merkez bankası’da önceki gün yaptığı açıklamada bu şekilde açıklıyor. Yani Merkez Bankası’na göre enflasyon daha da yükselecek. Yani bu ne demek? Cebimizdeki paranın değeri daha da düşecek, yeni zamlar, zamlar ve zamlar demek.

Zaten ilk zamların işaretleri döviz kurlarındaki yükselişle başladı. Şimdide elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ile devam ediyor. Evet akaryakıta da zam geldi. Şimdilik bu zam ÖTV’den düşse de önümüzdeki haftalarda buda pompaya yansıyacak. Yeni ülke ekonomik bir krizde. Zamlar üst üste geliyor. Bugün 1 liraya aldığınızı, öbür gün 1 lira 15 kuruş, 1.50 liraya alabiliyorsunuz. Bunu şu sıralar başlatılan denetlemelerle engellemek mümkün değil.

Adam zararına neden satsın?

Düşünün fırın işletiyorsunuz. Una zam, susama zam, mayaya yüzde 100 oranında zam. Ne yapacaksınız ekmeği yada diğer ürünü karsız, hatta zararına mı satacaksınız? Bunu kimse beklemesin. Felaket tellallığı yaptığımızı da söylemeyin sakın. Görünen köy kılavuz istemez.

Önceki akşam Fox Ana Haber’de fırıncılar konuşuyordu. Daha önce vade ile aldığımız unu şimdi peşin para ile almak zorundayız, toptancılar vermiyor diyorlar. Bu bana 2001’i hatırlattı. Rahmetli eniştemden hatırlarım. Şekercidir kendisi, şeker, lokum, reçel yapar. İmalat ve dükkan işlerini teyzem hala yürütüyor.

Rahmetli eniştem 2001’deki krizde parası oldukça bir çuval, bir çuval alıp parası kadar yapmak zorunda kalırdı. Para yoksa toptancı şeker vermezdi. Çünkü geri dönüşü olup olmayacağı belli değil. Yine o günlere dönüyoruz yavaş yavaş.

Konut satışı kurtarır mı?

Şimdi bir kampanya başlatılar. Konut kampanyası. Bununla ekonomi canlandırılmaya çalışılıyor. İyi de kardeşim kim alabilecek o konutları. Millet zaten perperişan. Lokmasının hesabını yapıyor. Zamlarla beraber daha da yapacak. Zaten faizler yüksek. 100 bin lira aldın 10 yıl vade ile. Hani şu 0.98 faiz ile. 10 yıl sonra 240 lira olarak ödeyeceksin onu. Aylık ödemende 3 bin küsür lira. Kim ödeyecek bu parayı. 1603 lira alan asgari ücretli mi?

Durum vahim. Ve hala daha ekonomiden sorumlu bakandan elle tutulur bir çözüm önerisi, önlem paketi yok. Bakan bey sadece enflasyonu düşürmeliyiz diyor. Her açıklaması böyle. Evet düşürmeliyiz de nasıl?

Bunu da vatandaş mı düşünecek.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu