Köşe Yazıları

21. yüzyılın en büyük sağlık tehdidi iklim değişikliği

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); sıtma, kolera, stres gibi hastalıklar ve aşırı sıcaklara sebep olan iklim değişikliğinin 21. yüzyılın en büyük sağlık tehdidi olabileceğini açıkladı.

Pazartesi günü Madrid’de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın (COP25) başlamasının bir gün ardından Dünya Sağlık Örgütü, iklim değişikliği üzerine hazırlanan son raporu paylaştı. DSÖ’nün 101 ülkede yaptığı araştırma sonuçlarına göre hazırlanan raporda, pek çok ülkenin iklim değişikliğine karşı hazırladıkları planları hayata geçirmedikleri vurgulandı. “İklim değişikliğinin etkilerinden insan sağlığını korumak, her zamankinden daha acildir” ifadesine yer verilen raporda, ülkelerin gittikçe artan bir şekilde iklim değişikliğine önem vermesinin yeterli olmadığına vurgu yapıldı. İklim değişikliğinin, aşırı sıcaklıklar, stres, kolera ile sıtma dahil sivrisinek kaynaklı hastalıklarla insan sağlığına doğrudan zarar verdiği ifade edilen raporda, bu sorunun potansiyel olarak “21’inci yüzyılda en büyük sağlık tehdidi olabileceği” uyarısı yapıldı. Raporda, iklim değişikliğine yönelik plan ve stratejileri hayata geçirebilmesi için ülkelerin gerekli finansmanın sadece yüzde 38’ini tedarik edebildiğine, bu durumun da endişe verici olduğuna işaret edildi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom, “İklim değişikliği sadece gelecek nesillerin ödemesi gereken bir fatura değil, aynı zamanda insanların günümüzde sağlıklarıyla ödedikleri bir bedeldir” dedi.

Adhanom, ülkelerin “iklim değişikliğine karşı harekete geçmek ve insan sağlığının günümüzde ve gelecekte korunması için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olmalarının ahlaki bir zorunluluk” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu