GündemEkonomiİlçe HaberleriÖzel Haberler

26 MİLYON DOLARLIK BALIK

Sındırgı’da 12 yıl önce kaderine terk edilmiş ve harabeye dönmüş tesisi, Akvaryum Balığı Üretmek için, Başkan Ekrem Yavaş’tan destek isteyen ve burada kurduğu Akvaryum Balığı Üretme tesisi ile, ülke ekonomisine 26 milyon dolarlık katma değer kazandıran Ömer Çapraz’a tüm ülkeye örnek olan başarı hikayesini sorduk.

Çapraz, 2008 yılında Hisaralan bölgesinde atıl hale gelen tesiste, sıcak su avantajını değerlendirip doğal bir Akvaryum balık üretme fikrini Başkan Yavaş ile paylaştığında, Siyasi görüş olarak tamamen zıt fikirli olmasına rağmen Yavaş’ın o gün  kendisine destek olmasının anlamlı olduğunu belirterek “o anlayış başarıyı getirdi” dedi. 

Sındırgı adına değerli bir proje olarak değerlendirip verdiği destek sayesinde bu işletmeyi kurduğunu belirten Ömer Çapraz “ o destek sayesinde kurduğumuz bu işletmede, yirmiden fazla insana iş imkanı sunuyor, irili ufaklı 40 çeşit akvaryum balığını üretip ülke genelinde pazarlayarak, ülkemize önemli düzeyde katkı sağlıyoruz” dedi.

İşte Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın ziyareti esnasında Merhaba Gazetesi olarak Subaşı, Yavaş ve Ömer çapraz ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Dsc 0467

Kamil Akyürek: Bize Sındırgı Hisaralan bölgesinde kurduğunuz ve dışarıdan bir sera gibi görünen bu ilginç işletmeden biraz söz eder misiniz?

Ömer Çapraz: Geçmiş yıllarda Başkanımız Ekrem Yavaş’ın verdiği destekle bu tesisi kurdum. 12 senedir bu işletmeyi yürütüyorum. 40 çeşit başlık üretiyorum ve Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Burada ürettiğimiz her balık Türkiye’nin kumbarasına ekleniyor. Sıcak su akvaryum balığı üretmek için önemli bir avantaj. Dolaysı ile bu bölgede doğal üretim maliyeti düşürüyor ve süs balığının ithalatı ile rekabet ederek dövizin ülkemizde kalmasını sağlıyoruz.”

K.A: Peki 12 yıllık süreçte döviz bağlamında ülkeye ne kadarlık bir katma değer kazandırdı bu tesis?

Ömer Çapraz “Geçen yıl bir hesap yaptım. Bu işten Türkiye’nin hesabında kalan para 26 milyon dolar bu para bizim cebimizde kalmadı buna katma değer demek daha doğru olur.40 çeşit balık üretimi gerçekleştiriyoruz.”

K.A: bu fikir nasıl aklınıza geldi? Burada üretilen Balıkların fiyat aralığı nedir?

Ö.Ç: Akvaryum balığına bir rağbet vardı ve bu olduğu gibi ithal ediliyordu. Buradaki tesis atıl hale gelince bu üretim için gerekli olan ısıyı termal su sayesinde sağlayabileceğimi ve üretebileceğimi düşündüm. Hatta Ekrem Başkan’a ilk bahsettiğimde Başkan ‘yardımcı olalım ama sera yapsan daha iyi olmaz mı?’  demişti. Ama sağ olsun bu fikrimize de inandı ve destek oldu ve bu gün 20’den fazla insanın çalıştığı bu güzel işletme ortaya çıktı. Sıcak su olmasa maliyeti yüksek olduğu için bu iş zor. Başkanımıza sundum bu fikri. Oda neden olmasın diye baktı ve maliyeti de düşük olduğu için proje tuttu. Akvaryum Balıklarının fiyatları 2 liradan 60 TL’ye kadar değişim gösteriyor.”

Kamil Akyürek: Sayın Subaşı Jeopark projesi ve teşkilat ziyaretleri için burada olduğunuzu biliyoruz. Siz bu tesisle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Dsc 0474

Yavuz Subaşı:” Biz burada mola verdiğimizde buraya sera tesisi diye girdik ancak sera değil karşımıza akvaryum balığı tesisi çıktı. Türkiye ekonomisine sağladığı katma değer nedeniyle işletmeciyi tebrik ediyorum. Bizimde zaman zaman evlerde yetiştirdiğimiz süs balıklarımızın Türkiye’nin en büyük merkezlerinden birinde olmaktan duyduğum memnuniyeti de ifade etmek istiyorum. DOĞAL ŞEHİR Sındırgı’nın Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ı da tebrik ediyorum. Bir farkındalık yaratmış. Tesisten etkilendim. Sındırgıda yapılan çalışmaları inceledik. Termal bölgedeki termal suyun normal ılık su haline getirilerek süs balıkçılığı ile ilgili olarak ilk olan bu tesis gerçekten beni etkiledi. Bu tip yer imkânlarının sağlanması örnek olsun. Hem Ekrem Başkanı hem de işletmeciyi tebrik ediyorum”

K.A: Sayın başkan size siyasi olarak tamamen zıt olmasına rağmen Ömer bey bu fikri sizinle paylaştığı zaman, sera önerinize “Domates değil balık yetiştireceğim” fikri ile destek istediğinde ne düşündünüz?

 

Ekrem Yavaş: Siyasi görüşler sandık tercihinde önemli olabilir ama fırsat eşitliğinde olamaz.  İnsanlara imkân ve fırsat verildiğinde bu başarılar geliyor. Sındırgı bu bağlamda farklı bir yer. Buranın İnsanı farklılıklar ve karşılıklı saygı açısından özel bir karaktere sahip. Ömer bizim okul arkadaşımız Fikirlerimizde zıt bir arkadaşımız. Sındırgıda seçim biter ertesi gün herkes yine bir aradadır. Yeter ki çalışacağım üreteceğim densin. Biz varız. Burası yıllardır atıl olan bir yerdi. Bir fikirle geldi. Birlikte soğuk su getirdik buraya ve sıcak su ile buluşturup mantar üretimini de yok ettik. Sonrasında Ömer Bey’de burada akvaryum balığına başladı. Yanında 25 kişi çalıştırmaya başladı. Bunu burada yani Türkiye’nin bir numarası Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yaptı. Bu işle 26 Milyon dolar gibi bir para Türkiye’de kalıyor. Devlet demek fırsat vermek demektir. Biz bu fırsatı sunduk Oda Katma Değer Üretmeye başladı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu