GündemKöşe Yazıları

27 MART DÜNYA TİYATRO GÜNÜ

İnsanı, insana, insanla, insanca anlatan bir sanat tiyatro.. Malzemesi insan. Kimi zaman güldüren, kimi zaman ağlatan, kimi zaman ise düşündüren bir sanat dalı..

Herkesin içinde kendini bulabileceği, görebileceği bir ayna aslında.. Büyük Tiyatro adamı ve Usta Muhsin Ertuğrul diyor ya hani “Bir ülkede fırın açmazsanız aç kalır ölürsünüz, tiyatro açmazsanız ruhen aç kalır birbirinizi öldürürsünüz” tiyatro insanın ruhunu doyuruyor.. Oynayana haz verirken seyircisini ise ruhen besliyor.. “Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez.” diyor William Hazlitt.. Evet tiyatro yapan iyidir, iyi olandır, güzeldir, ondan kötülük gelmez.. Her şeyden öte bir emek işidir tiyatro.. Aylarca yapılan provalar ve ilk oyundaki oyuncunun teri gösterir bunu.. Başlı başına bir mücadeledir, ayakta kalabilmektir..

Dünya Tiyatro Günü 1961 yılında Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafında kurulmuş ve her yıl 27 Mart’da kutlanır hale gelmiştir. 27 MART Ulusal ve bölgesel Tiyatroları ortak paydada buluşturuyor. Ilk bildirge 1962 yılında Dünya çapında başarılı tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yazar Jean Cocteau tarafından yazılmıştır.

Ben de tiyatro İçin mücadele eden, emek veren herkesin bu güzel gününü kutlarım. Günümüz kutlu, mutlu olsun. Perdeler kapanmasın, salonlar dolsun taşsın.. Yaşasın Tiyatro İyi ki varsın tiyatro.. !

Sevgilerimle..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu