3 Bin 500 Yıllık Liman İlk Kez Görüldü!

Balıkesir’in Erdek ilçesinde yaşanan deniz çekilmesi, binlerce yıllık bir sırrı gün yüzüne çıkardı.

3 Bin 500 Yıllık Liman İlk Kez Görüldü!

3 Bin 500 Yıllık Liman İlk Kez Görüldü!

Deniz çekildi, tarih konuştu! Erdek Düzler Sahili’nde binlerce yıllık antik liman kalıntıları gün yüzüne çıktı.

Balıkesir’in Erdek ilçesi Düzler mevkisinde meydana gelen deniz çekilmesi, tarihi bir hazinenin ortaya çıkmasına neden oldu. Kyzikos Antik Kenti’ne ait 3 bin 500 yıllık Hytos Antik Limanı’nın taşları ve sahilde oluşan kum adacıkları görenleri şaşkına çevirdi.

3 Bin 500 Yıllık Liman İlk Kez Görüldü!

Tarihi Taşlar ve Kum Adacıkları Ortaya Çıktı

Deniz suyunun yaklaşık 20-30 metre çekildiği Düzler sahilinde, antik taş yapılar dikkat çekti. Bölgede yaşayan vatandaşlar, sahilde oluşan ilginç manzaraları inceledi. Deniz yatağına kadar yürüyen bazı kişiler, bu eşsiz doğa olayını fotoğraflayarak kayda aldı.

Uzmanlardan Açıklama: Meteorolojik Bir Olay

Konu hakkında açıklama yapan uzmanlar, deniz çekilmesinin meteorolojik nedenlere dayandığını belirtti. Rüzgarın belirli mevsimlerde sürekli aynı yönde esmesinin bu durumu tetiklediği ifade edilirken, özellikle Edincik sahil bandında bu olayın dönemsel olarak görüldüğü vurgulandı.

Ticaretin Kalbi Hytos Limanı

Antik dünyanın deniz ticaretinde önemli bir yere sahip olan Hytos Antik Limanı, Kyzikos Antik Kenti’nin en değerli yapılarından biri olarak biliniyor. Çanakkale Boğazı üzerinden Ege ve Akdeniz kıyılarındaki kentlerle ticaretin kalbi olan bu liman, Batı Anadolu ticaretine yön vermiş. Ayrıca Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi arasındaki bağlantının önemli bir noktası olarak, ekonomik ve siyasi açıdan da dikkat çekmiş.

Haber: İHA

Balıkesir’de Antik Roma Hamamı Nerede?

balıkesir marmara tarih Ticaret erdek ege akdeniz Çanakkale Boğazı doğa olayı kyzikos antik kenti Düzler sahili Batı Anadolu deniz çekilmesi Hytos Antik Limanı kum adacıkları antik taş yapılar Edincik sahili