Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

3 Boyutlu Proje için Balıkesir Pilot İl Seçildi: Dünyada İlk Örnek

3 Boyutlu Proje için Balıkesir Pilot İl Seçildi: Dünyada İlk Örnek

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aralarında Balıkesir’in de bulunduğu 5 ili Pilot il seçti. Bakanlık, hava kalitesi yönetiminde kullandığı araçlara, yeni bir uygulama ekledi. Türksat’ın yüklenicisi olduğu 3 Boyutlu Ortamda Hava Kalitesi Değerlerinin Tespiti Yazılımı Projesi’ni hayata geçiriyor. Üstelik bu proje, dünyada bu alandaki ilk örneklerden biri olma niteliği taşıyor.

 

Balikesir Pilot Il 01

5 metreye kadar mesafeyi ölçüyor

Türksat’ın yüklenicisi olduğu yeni proje, 3 Boyutlu Ortamda Hava Kalitesi Değerlerini Tespit ediyor. Bakanlık, projeyi uygulayarak üç boyutlu yazılımla hava kalitesi verilerini Kaydedecek. Pilot İller arasında ayrıca Kocaeli, Edirne, Tekirdağ ve Sakarya’da yer alıyor.  Bakanlığın uygulamaya geçirdiği üç boyutlu yazılım, özellikle 5 metreye kadar mesafeyi ölçmesi ile dikkat çekiyor. Ayrıca, hava kirliliğine neden olan noktaları anlık tespit ediyor.

Dünyada Bu Alandaki İlk Örneklerden Biri Olma Niteliği Taşıyor

Girilen tüm verileri anlık algılama ve çıktı üretme yeteneğine sahip 3B yazılım, dünyada bu alandaki ilk örneklerden biri olma niteliği taşıyor. Yazılımla, evsel ısınma, sanayi, kara, deniz, hava ve demir yolu ulaşımından kaynaklı hava kirliliğine neden olan noktalar tespit edilip, kaynağa özgü kontrol önlemleri geliştirilebilecek. Şehirlerin kükürt ve azot gibi önemli hava kirleticilerinin ayak izi hesaplanıp, bunların azaltılmasına yönelik politika ve stratejiler hazırlanacak.

15 Pilot

Uzmanlar uyarıyor: “Trafiğin yoğun olduğu saatlerde yaşlı, çocuk ve ayrıca hamileler dışarıya çıkarken dikkatli olmalı.”

Hava Kalitesi, İnsan sağlığını olumsuz etkileyebilen çevresel faktörlerin başında geliyor. Ayrıca, hassas grupta yer alan yaşlı, çocuk ve hamileler için özellikle önem taşıyor. Uzmanlar, hava kalitesinin en fazla yaşlı, çocuk, hamile ve kronik hastalığı olanları etkilediğini belirterek, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu grupta yer alanların dışarıda bulunmaması konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, özellikle çocukların anne karnından itibaren hava kalitesinden etkilendiğini ortaya koyuyor.

Ayrıntılar için burayı tıklayabilirsiniz

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu