Köşe YazılarıEnder GÖKMEN

30 büyük şehrin seragazı emisyonları düşüşe geçti

2016 yılında hazırlanan Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkeler, ortalama küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutma sözü vermişlerdi.

İklim krizi üzerinde çalışan 94 şehirden oluşan küresel C40 oluşumunun yaptığı tanıma göre seragazı emisyonlarını en az beş yıl boyunca en az yüzde 10 düşük tutan şehirler ‘tavan’ yapmış sayılıyor. Bu yıl C40 listesine dört yeni şehir eklendi: Austin, Atina, Venedik ve Lizbon. C40’ın hazırladığı rapora göre dünyanın en büyük şehirlerinden 30’u bu amaca ulaşmış durumda. C40 listesindeki tüm şehirler şöyle: Atina, Austin, Barselona, Berlin, Boston, Chicago, Kopenhag, Heidelberg, Lizbon, Londra, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milan, Montréal, New Orleans, New York, Oslo, Paris, Philadelphia, Portland, Roma, San Francisco, Sidney, Stockholm, Toronto, Vancouver, Venedik, Varşova ve Washington DC.

Geçtiğimiz günlerde yapılan C40 Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’nde “Dünyanın en büyük ve en etkili şehirlerinden 30’unun şimdiden seragazı emisyonlarını düşürmeye başlaması; hızlı, eşit ve düşük karbonlu bir geçişin mümkün olduğunu ve bu geçişin halihazırda işlemeye başladığını göstermektedir.C40 analizi, emisyon düşüşlerinde ‘tavan’ yapan bu 30 kentin sera gazı emisyonlarını ortalama yüzde 22 oranında azalttığını göstermektedir. Bu yılki C40 Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Kopenhag, emisyonları yüzde 61’e kadar düşürdü,” açıklaması yapıldı.

İlgili Makaleler

C40’ın ölçüm ve planlama programı direktörü Michael Doust, CityLab’e ulaşım yatırımlarının, enerji verimliliği artırmanın ve fosil yakıt yerine sıfır karbonlu enerji kaynaklarına geçiş yapmanın, şehirlerin karbon emisyonlarını etkileyen ana faktörlerden bazıları olduğunu söyledi.
Kaynak: MNN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu