YaşamEğitimGündemTürkiye Gündemi

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Devam Ediyor

Türkiye, Arktik Okyanusu'nda gerçekleştirdiği 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ile dünyanın geleceği için cevaplar arıyor

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Devam Ediyor

Türkiye, Arktik Okyanusu’nda gerçekleştirdiği 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ile dünyanın geleceği için cevaplar arıyor

4. Ulusal Arktik Bilimsel Arastirma Seferi Devam Ediyor 1

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen sefere TÜBİTAK, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi gibi kurumlardan katılımcılar yer alıyor. Ayrıca, Bulgaristan ve Şili’den iki misafir araştırmacı da ekipte bulunuyor.

4. Ulusal Arktik Bilimsel Arastirma Seferi Devam Ediyor 2

Seferin Liderleri ve Projeler

  1. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, “2024 Arktik Yazı boyunca Barents Denizi’nin Plankton ve Pigment Kompozisyonunun İncelenmesi” projesi ile Barents Denizi’ndeki ekosistemin sağlığı ve dinamiklerindeki değişiklikleri araştırıyor. Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler ise seferin lojistik operasyonlarını yürüterek, “Seyir ve can emniyetinin kutup bölgelerinde nasıl geliştirilebileceği” konusuna odaklanıyor.

4. Ulusal Arktik Bilimsel Arastirma Seferi Devam Ediyor 3

Fotoğraf ve Medya Çalışmaları

Kıdemli Foto Muhabiri Şebnem Coşkun, sefer boyunca yürütülen bilimsel çalışmaların, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin ve canlı yaşamının fotoğraf ve video ile belgelendirilmesini amaçlıyor. Türkiye’nin kutup bölgelerine düzenlediği bilimsel seferlerin çıktıları, dünya genelinde duyurulacak.

4. Ulusal Arktik Bilimsel Arastirma Seferi Devam Ediyor 6

Bilimsel Araştırmalar ve Projeler

  • Meteoroloji: Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mühendisi Çetin Biçer, “Arktik bölgede deniz meteorolojisi verilerinin toplanması” projesi ile yüksek doğrulukta hava durumu verilerini topluyor.
  • Oşinografi: Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’ndan Mühendis Teğmen Kunter İncili, “Arktik tabakalarının dinamikleri” ve “Buzul erimelerinin akıntı sistemine etkisi” üzerine çalışıyor.
  • Deniz Oşinografisi: Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Aslıhan Nasıf Dondurur, “Svalbard Adaları’nın çevresindeki denizlerde buzul erimesi” araştırması yapıyor.
  • Kimya: İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Nursu Aylin Kasa, “İlaç etken maddelerinin çevresel örneklerde tayinleri” üzerinde çalışıyor.
  • Biyoçeşitlilik: Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Bilge Durgut, “Arktik biyoçeşitliliğin eDNA metabarkodlama yöntemi ile belirlenmesi” projesini yürütüyor.
  • Antifouling Bileşikler: İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Gülden Açıl, “Antifouling bileşiklerin sucul ortamdaki tespiti” üzerine çalışıyor.

4. Ulusal Arktik Bilimsel Arastirma Seferi Devam Ediyor 4

Uluslararası İşbirlikleri

Şili Antarktika Enstitüsü’nden Maria Jose Narino Vargas, “Phytoplankton in a Changing Ocean” projesi ile Arktik Okyanusu’ndaki yeni fitoplankton türlerini araştırıyor. Bulgaristan Antarktika Enstitüsü’nden Dr. Petar Sapundjiev ise “Kutup bölgelerindeki kozmik radyasyon” üzerine çalışıyor.

4. Ulusal Arktik Bilimsel Arastirma Seferi Devam Ediyor 5

Sefer ekibinin gelecek hafta Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. Bu araştırmalar, Arktik bölgedeki çevresel değişiklikler ve ekosistem dinamikleri hakkında önemli bilgiler sağlayacak.

KKTC’nin 50. Yıl Dönümünde TSK’dan Özel Hazırlık

AA

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button