Köşe Yazıları

40 GÜN ÖNCE YAZDIK 40 KEZ DAHA YAZARIZ

Dün gece hepimiz sarsıldık.

Dün gece hepimiz korktuk.

Deprem anı ve sonrası için yetkili ve bilgili kişi ya da kurumların önerileri, hayati anlamda çok çok önemli ve de hazırlığı olmazda olmaz bir konu kabul ediyorum.

İlgili Makaleler

Ama asıl önemli olan Depreme dayanaklı binalar inşa edilmesi değil mi?

Mevcut binaların mümkünse depreme dayanıklı hale getirilmesi değil mi?

Eğer mümkün değilse, kentsel dönüşüm yolu ile riskli binaların yerine yeni binaların inşa edilmesi değil mi?

Tartışmasız ‘Deprem Öldürmez Bina öldürür’ gerçeğini göz önüne alırsak, sorduğumuz soruların yanıtı net bir şekilde belli.

Balıkesir ve deprem konusunu araştırıp 2 Ekim tarihinde haber yapmış bu soruların net cevaplarına rağmen Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda her hangi bir çalışma içinde olmamasını eleştirmiştik.

Dün gece yaşanan depremde büyükşehirden bir tık geldi ve deprem endişesi yaşayan vatandaşlara çocuk köyünde çorba ikram edileceği duyurusunda bulunuldu.

Çorba dağıtmak iyi hoş, ama bizi esas telaşlandıran, depremde facianın önüne geçebilecek Kentsel Dönüşüm Strateji Planı’na dair hiçbir adım atılmamış olması, an itibari ile deprem söz konusu olduğunda tüm senaryoların, tüm hazırlıkların deprem anı ve sonrası için yapılıyor olması.

Hatırlarsanız 20 belediye ile strateji plan toplantıları yapıldı.

20 Belediye Başkanına da aynı soruyu sordum.

Strateji toplantısında ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Planları’ gündeme geldi mi?

Hepsinin yanıtı hayır oldu.

Yani Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Strateji Planı gibi hayati önem taşıyan konuda bir adımı atıp, 1.226.576 insanı ‘deprem öldürmez bina öldürür’ tehdidinden korumak yerine adeta, ‘binan dayanıklı değilse parsel bazlı dönüşüm yap’ dercesine vatandaşları kaderine terk etmiş görünüyor.

Umarım dün gece kısa aralıklarla yaşanan 4 ayrı ve şiddetli deprem, bu konuda Büyükşehir Belediyesinde de fikri bir sarsıntıya yol açar ve ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Planı’ için harekete geçmesini sağlar.

En azından kendi adıma, bu konuda sonuç alınana dek 40 defa daha yazıp gündemde tutacağımdan emin olabilirsiniz. Hepimizin depremi sağ salim atlatacağı güvenli binalarda yaşaması dileği ile…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu