GündemSiyasetTürkiye Gündemi

4SİYASİ PARTİ LİDERİ YSK’YA BAŞVURDU

Seçmenlerin 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenlere verdiği imza sonrası dün ve bugün 4 siyasi parti lideri imzalarla Cumhurbaşkanı adayı olmak için YSK’ya başvurdu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne ilişkin seçim takviminde seçmen tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmek isteyenlerin 1-2 Mayıs’ta YSK’ya başvurması gerekiyordu. 4 siyasi parti lideri, 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olmak için YSK’ya başvurdu. YSK’ya dün ilk olarak Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek başvuru yaptı. Bugün ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz başvurdu. Öz, başvurusunun ardından yaptığı açıklamada, erken seçim kararı nedeniyle 15 gün farkla seçime giremediklerini ancak 100 bin seçmenin imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı olmak için YSK’ya başvurduğunu belirtti.

İMZA 4-9 MAYIS ARASINDA

Seçim takvimine göre, seçmen tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilecek isimler için imza verme işlemi 4-9 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Vatandaşlar, aday göstermek istedikleri isim için bağlı bulundukları ilçe seçim kuruluna imza verecek. Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek. Seçmen ancak YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek. Seçmen, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak. Başvuranın seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, adaylık teklifi için Ankara’da bulunan Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na bizzat başvuracak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu