GündemKöşe Yazıları

5 MAYIS’TAN NOTLAR

Türk dünyasında baharın gelişi anlamına gelen hıdrellez binlerce yıllık zengin kültürel birikiminin en güzel örneklerinden birisidir.

Kültürleri oluşturan önemli unsurların başında gelenek görenek, töre ve inançlar gelmektedir. Türk milleti, tarih boyunca kültürel zenginliğini özüne uygun olarak korumuş ve nesilden nesile aktararak günümüze kadar getirmiştir. Geçmişle gelecek arasında köprü kuran, insanları birbirine yakınlaştıran, birlikteliğimizi güçlendiren bu kültürel değerlerimizi gelecek nesillere ulaştırmak bizlerin başta gelen görevleri arasındadır.

Hıdırellez Bayramı, esas itibariyle bizlere doğayı sevmeyi, ona saygı duymamız ve onu korumamız gerektiğini hatırlatmakta, ayrıca insanlar arasında birlik beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştirerek toplumsal huzurun sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Bizler de bu günleri vesile bilerek, mahalle mahalle dolaşarak, vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz. Bu da bizler arasında büyük bir birlik ve beraberliğe katkı sağlıyor.Güzel günlerin müjdecisi kabul edilen bu günün, komşuluk ve toplumsal huzurumuzu artırması dileklerimle, tüm hemşehrilerimin “Hıdırellez Bayramı’nı” kutlu olsun.

**************************************

Değerli Hemşehrilerim; Hepimiz bir şekilde sabah evimizden çıkarak okul, ev veya işe giderken hatta kaldırımda  bile yürüyerek trafiğe çıkmış bulunuyoruz.Ülkemizde kaza sonu meydana gelen ölümlerin en fazla gerçekleştiği alan ne yazık ki trafiktir. Hatalı sollama, alkollü araç kullanımı, trafik işaretlerine uymama gibi nedenlerle gerçekleşen kazalar ülkemizde sıkça görülmektedir. Trafik kurallarına uyarak  her şeyden önce bir canı önemsemiş oluyoruz. Karşımızda ki  diğer sürücü ve yayaların haklarına saygı gösteren her birey, ülkemizin ve memleketimizin  gelişme düzeyinin artmasının  bir göstergesi olacaktır.

Toplumumuzda kişi hak ve özgürlüklerine gerekli saygıyı gösterdiğimizde hiç kuşkusuz trafik kazalarının da bir azalma ortaya çıkacaktır. Çocuklarımıza  küçük yaşlarda verilecek olan trafik eğitiminin yanında ortak yaşam alanlarımızda kişilerin haklarına saygılı olmanın önemi, çocuklarımıza kazandırmalıyız.

Trafik Bilincinin tam anlamıyla oluştuğu bir gelecek ve kazalar sonucu yaşanan acıların son bulması, ülkemizde yaşanan trafik kazalarının en aza indirgenmesi, can kayıplarının, yaralanmalar sonucu oluşabilecek sakatlıkların ve araçlardan kaynaklanan ekonomik kaybın önlenmesi dileğimle içinde bulunduğumuz Trafik Haftasında kitleleri bilinçlendirici etkinliklerin artmasını diliyorum.

**************************************

Türkiye Noterler Birliği, 5 Mayıs 1972 tarihinde yayınlanan Noterlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle her yıl 5 Mayıs tarihinde Türkiye Noterler Birliği tarafından Türkiye Noterler Günü olarak kutlanıyor. Bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini  sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan kurumdur Noter . Noterler Adalet bakanlığı tarafından atanırlar ama devlet memuru değildirler.Ve devletten maaş almazlar. Noterlerin çalışma sahaları çok geniştir,hatta bir sınırdan bile bahsedilemez.İnsan ve hukukun olabileceği her yerde notere ihtiyaç vardır.Tüm bu adaletsizliğin içinde bize adaleti sağlayan noter birimlerine çalışanlarına bu anlamlı gün vesilesi ile teşekkür ederim.

**********************************************

5 Mayıs Avrupa Günü olarak kabul edilen Avrupa Konseyi; 5 Mayıs 1949 tarihinde kuruldu. Avrupa Konseyi’nin merkezi, Fransa’nın Strasburg kentindedir.Avrupa Konseyi’nin kuruluşu, amacı, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde demokrasinin yerleşmesini ve yaşamasını sağlamaktır.Kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak, Hukukun üstünlüğü ilkesini gerçekleştirmek, Üye ülkelerin ekonomik yönden gelişmelerine yardımcı olmak; sosyal,kültürel yönden üstün bir seviyeye ulaşmalarını sağlamaktır.Avrupa Birliği çalışmaları, îkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 yılında Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg dışişleri bakanlarının toplanması ile ciddi bir şekilde ele alındı. Görüşmeler sonunda on sekiz üyeli bir komite kuruldu. Bu komite Avrupa Konseyi’nin kuruluş hazırlıklarını tamamladı.

5 Mayıs 1949 tarihinde kuruldu. Konseyin statüsü Fransa, ingiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İrlanda, isveç, İtalya başbakanları tarafından imzalandı. Türkiye, Federal Almanya, Avusturya, İspanya, Yunanistan, Malta, Kıbrıs, İzlanda ve İsveç de konseye üye oldular.Bir Avrupa Ülkesi olan ülkemiz Türkiye’de her yıl 5 Mayıs Avrupa günü kutlanıyor.Bilginiz olsun istedim. Barış dolu bir dünyada yaşamak dileğimle güzel günler diliyorum.

********************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu