5 Nisan Avukatlar GünüAvukat olarak tanımlanabilecek en eski insanlar muhtemelen antik Atina’nın hatipleriydi.
5 Nisan Avukatlar Günü En dikkat çeken tarihi ilk hukuk metni, MÖ 18. yüzyıla kadar uzanan Mezopotamya’nın Babil kralı Hammurabi’ye atfedilir. 282 yasadan oluşan Hammurabi Yasası, suçlulara verilecek cezalardan, birbirlerine verilen hizmetler karşılığında ödenecek ücretlere kadar çeşitli günlük durumları tanımlıyordu. Başlangıçta, avukatların herhangi bir ücret almasına izin verilmedi, bu da yasadan geçimini zorlaştırdı. Roma sistemi bunu değiştirmek için ücret alınmasına izin verdi. Bugün, insan toplumu içinde yaşamanın her yönünü kapsayan modern hukuk kodları, tarihsel olanlardan çok daha karmaşık ve karmaşıktır.
Avukatın işi, yasanın anlaşılmasına ve bunun hükümetin yanı sıra sıradan kişilerin haklarını nasıl etkilediğine yardımcı olmaktır. Birçok toplumda avukatlar sahtekâr, yalancı ve kurnaz olarak algılanır. Bu her avukat için geçerli değildir. Sırf gücü yettiğince iyilik yapmak için bu kariyer yoluna çıkan ve tam da bunu yapan birçok avukat var. Avukatların kötü bir itibara sahip olmasının bir nedeni, çalışmalarının çoğunlukla çatışma ve anlaşmazlık konularını çözmeyi içermesidir.
Sadece savunma görevini yerine getirdikleri için 1.500’den fazla avukatın yargılandığı ve bazı durumlarda işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı söz konusudur. Yasal mekanizmanın daha da kötüsü şimdiye kadar birçok avukat hapis cezasına çarptırıldı.
Savunma hakkı ve avukatların misilleme, engelleme, sindirme veya taciz korkusu olmadan mesleklerini icra edebilmelerinin güvencesi adil yargılanmanın temel taşlarıdır. Türkiye’de yukarıda belirtilen durum, Türk Halkının adil yargılanma hakkı üzerinde tartışmasız caydırıcı bir etkiye sahiptir. Avukatların amansız bir tasfiyeye maruz kaldığı günlerde 5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu olsun.