Köşe Yazıları

6- İLİMİZİN BAŞ TACI: VALİ

Her ilin, büyükşehrin baş tacıdır valiler. İlin baş temsilcisi, devletin aranan adamı, halkının can kulağıdır vali. Kimi zaman adam kayırmaca dedikodularına, siyasî rekabetlere, yolsuzluklara, vatandaşı hiçe saymalara, sorunlara kayıtsız kalmalara, rüşvetle suçlanmalara maruz kalırlar. Aslında mayası temiz olan, yiğit doğan her okumuş evlâdımız karaktersiz bir vali değildir. Oturduğu makamın hakkını vermeyen, bulunduğu şehre kedini hiç sevdiremeyen bir vali eninde sonunda mesleğinde kırılmalar gösterir.

Büyükşehirlerin büyük derdi olur. Hele ki büyükşehir belediye başkanı olmuşsanız ilçelerden bile apayrıdır omzunuzdaki o yük. Valinin durumu da başkandaki yükün daha fazlasını omuzlayıp yükler. Bir koltuğa tek karpuz sığdırmak varken gece gündüz çalışan valilerimiz ise bir koltuğa iki üç karpuz sığdırma telâşındadır sanki. Vali, devletin sağ koludur. Cumhurbaşkanı ve başbakanın kardeşidir bir nevi. Aç kalan halkı, işsiz kalan vatandaşı, yakacaksız kalan evleri, yolları, hastaneleri, ekonomiyi, yerleşik düzeni, şehirlerarası ulaşımı düzen koyabilmek adına ekip arkadaşlarıyla canla başla çalışır. Dava adamıdır o, yılmadan yorulmadan orijinal projeler üretme çabasındadır. Kim bilir Türkiye’nin 81 ilinde ne süper valiler var da onları yakından takip etme işinde geç kaldık belki. Her meslek kutsaldır. Dilencilik mesleğine kızarım bir tek ve meslekten saymak istemem dilenciliği, peygamber efendimiz de dilenenleri sevmezdi bilirsiniz. Kapıya gelen her insanı Hızır aleyhisselam bilip boş çevirmemek gerek. İslâm dini, Türk kültürü davetsiz misafiri dahi ikramlarıyla iyi ağırlar. Ama hadislerde de bahsedildiği gibi bir insanın yiyecek bir dilim ekmeği, içecek bir tas suyu varsa o kişi muhtaç sayılmaz ve dilenmemelidir. Hâline şükretmek, sabretmek gerekir. Dileyeceği dilekleri yüce yaratandan istemelidir. Eli ayağı tutuyorsa, kişi o durumda fakir sayılmaz. El açılacaksa Allah’tan istenmelidir. Eğer insanlar önünde el açarken mahcup oluyorsak, dilenmek yerine duaya tutunmak gerek. Yüce yaratan elbet bir kulunu bizim için şu dünyada görevlendirecek, geçinebilmemiz için hayırlı iş kapılarını açacak yahut aç karnımızı doyurmaya vesile olacak bir insanla karşılaştıracaktır.

 

İlgili Makaleler

Her meslek değerlidir benim gözümde. Dilenmemek için genç yaşta aklımızı, zamanımızı, paramızı, sağlığımızı iyi değerlendirmek gerek. Sağ elimiz sol elimize muhtaç olmadan, insanoğluna el açmadan evvel çalışıp emek vermeliyiz. Devlet her insana bakabilme konusunda yardıma yetişemez, valiler de ahtapot değil sonuçta ve iki eliyle uzanabildikleri yerlere uzanıyorlar elbet. Kutsaldır her meslek, hele ki devlet memurlarının bu ülke için yaptığı takdire şayan çalışmalar varsa ayakta alkışlamak gerek. Cennet Türkiye’min 81 ilinde görev yapan 2020 yılı dönemi valilerimizi selâmlıyorum. Süper vali olup da ismini tarihe yazdırabilen gönül insanı valilerimizi de minnetle takdir ediyorum.

 

ELİF YAVAŞ

TARİH= 02 Eylül 2020 – Çarşamba

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu