Köşe Yazıları

600 Milyondan Fazla İnsan Yerinden Olacak!

600 Milyondan Fazla İnsan Yerinden Olacak!

Nature Communications tarafından 2019’da yayınlanan bir araştırmaya göre suların yükselmesiyle 600 milyondan fazla insan yerinden ayrılacak. İlk aşamada etkilenecek kentler raporda yer aldı.

Nature Communications tarafından 2019’da yayınlanan bir araştırmaya göre, bu büyüklükteki bir değişiklik 600 milyondan fazla insanı yerinden edecek. Aynı araştırma, 300 milyon insanın yaşadığı arazinin 2050 yılına kadar her yıl sel baskınına uğrayacağını da buldu. En çok risk altındaki yerlerin çoğu, seyahat sektörüne büyük ölçüde bağımlı olan ekonomilere sahip turistik yerler olduğu dikkat çekti.

Euronews’ün haberine göre Fiji, Palau, Seyşeller ve Maldivler gibi Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS), alçak arazilerinden dolayı en savunmasız ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkelerin sakinleri, yakında yerlerinden edilebilecekleri ve daha yüksek topraklara göç etmeleri gerekebileceği gerçeğiyle zaten karşı karşıya.

İlgili Makaleler

Diğer önemli turistik yerlerin tamamen ortadan kalkması pek olası olmasa da, aşırı sel baskınları Amsterdam, Tokyo, Cape Town ve New York gibi büyük şehirler için düzenli bir olay haline gelebilir. Bir metre yükselen deniz seviyeleri önemli bir miktar gibi görünmeyebilir, ancak hem insanlar hem de ekonomi için yıkıcı etkileri olacak.

VENEDİK, İTALYA

Genel olarak ‘su şehri’ olarak bilinen Venedik, iklim değişikliğinin ve yükselen deniz seviyesinin etkilerini zaten hissediyor. Venedik’te 2019’daki sel felaketleri tahmini 1 milyar Euro’luk zarara neden olmuştu.

İtalyan şehri geçen yıl Haziran ayında tekrar sular altında kaldı ve bilim adamları, ‘yüzen şehrin’ 2050’ye kadar her beş yılda bir ve 2100’e kadar her beş ayda bir aşırı sel yaşayacağını tahmin ediyorlar.

MALDİVLER

Maldivler’deki kara alanının çoğu hali hazırda deniz seviyesinden bir metreden az yükseklikte, bu da ada ülkesinin yükselen gelgitler için son derece hassas olduğu anlamına geliyor.

Şu anki deniz seviyesinin yükselmekte olduğu hızla 2100 yılına kadar ülkenin dörtte üçünden fazlasının su altında kalacağı tahmin ediliyor.

Pek çok Maldivlinin hayatını ciddi şekilde etkilemenin yanı sıra, şu anda GSYİH’nın üçte ikisini oluşturan turizm endüstrisini de neredeyse kesinlikle kasıp kavuracaktır.

NEW YORK, ABD

Şu anda bir taşkın yatağında yaşayan en büyük nüfusu içeren New York potansiyel olarak yaşamak için tehlikeli bir yer haline gelebilir. Buradaki deniz seviyelerinin 2100 yılına kadar 1,8 metre kadar yükseleceği tahmin ediliyor.

Özellikle Brooklyn ve Queens gibi şehrin alçak kesimlerinde on binlerce insanın yerinden edilebileceği tahmin ediliyor.

HONG KONG

Hong Kong’un hareketli metropolünü her yıl yaklaşık 56 milyon turist ziyaret ediyor. Bununla birlikte, kıyı kentinin 2100 yılına kadar 0.6-1.3m arasında bir deniz seviyesi artışıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

Aşırı sel ihtimalinin artması, deniz seviyesinin düşük olduğu bölgelerde yaşayan 8,4 milyon sakini üzerinde yıkıcı bir etki yaratacaktır.

DUBAİ, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Dubai’de üç metrelik bir yükselme Emirlik şehrinin altyapısının çoğunu kaybetmesine neden olacaktı.

Deniz seviyesi dokuz metreye yükselirse, Dubai tamamen su altında kalabilir ve bu da onu insanlık tarihindeki en kısa ömürlü altyapı haline getirir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu