GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

6000 Yılık Bir Tedavi Şekli: Aromaterapi

Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi’nin ilk olarak mumya yapımında eski Mısır uygarlığında kullanıldığı bilinmektedir.

Aynı çağlarda, eski Çin uygarlığı tarafından da aromaterapi kullanılmaktaydı. Aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski Yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. Roma İmparatorluğunda ise aromaterapi banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanılmıştır.

Esasen bir koruyucu hekimlik sistemi olan Aromaterapi günümüzde yeniden gündeme gelmeye başlamıştır. Bugün bitkisel yağların geniş iyileştirici etkilerinden dolayı sık sık tedavi amaçlı kullanıldığını görmekteyiz.

Bitkilerin, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen güzel kokulu yağlar uçucu özellik taşırlar. Bu yağlar, pek çok bitkiye verdikleri koku ile karakter katan, kimyasal oluşumlardır. İşte aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağların, koku, masaj ya da bazen dahilen kullanılarak uygulanan tamamlayıcı tedavi yöntemine Aromaterapi denilir.

Aromaterapi, şifalı bitki tedavisi gibi düşünülebilir. Ancak, aromaterapi kapsamında kullanılan yağlar, şifalı bitki tedavisinde kullanılan bitkilerden kat kat fazla etkilidir. Örneğin 1 ton gül yaprağından ancak 250 gr. gül yağı elde edilebildiği düşünülecek olursa aromaterapide kullanılan yağların aynı bitkinin kurusundan 75-100 kat daha fazla kuvvetli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Aromatik yağların etkilerinden faydalanmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır: Aromatik yağ, kaynar su dolu bir kaba birkaç damla damlatılıp buharlaştırılırsa oda havasının temizlenmesi sağlanabilir aynı zamanda odaya yayılan bu koku ruhunuza da iyi gelecektir. Bir başka yöntemde; bir parça bez ya da küçük bir havlu sıcak su ile ıslatılıp bunun üzerine birkaç damla aromatik yağ damlatılıp vücudun çeşitli yerlerine bastırarak kompres yapılabilir. Ya da sıcak su dolu bir kaba birkaç damla aromatik yağ damlatılarak üzerine eğilip buharı solumak şeklinde bir uygulama yapılabilir. Seçilen aromatik yağla bölgesel ya da tüm vücuda masaj şeklide uygulanabilir.

Hangi koku nasıl etkiliyor?

Yatıştırıcı özelliği olan Papatya, canlandırıcı etkiye sahip Anason ve Bergamut, rahatlatıcı etkili Lavanta, insanın mutlu ve pozitif hissetmesini sağlayan Gül, aromaterapide çok sık kullanılan aromatik bitkilerdir. Uyumadan önce yastığımıza birkaç damla lavanta ve papatya gibi rahatlatıcı özelliği olan aromatik yağ damlatılırsa uykuya dalmak daha da kolay olacaktır.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifanız olması dileklerimle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu