KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK TEHLİKE

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK TEHLİKE

Sağlık Bakanlığı tarafından yeteri kadar denetime tabi tutulamayan çok sayıda kozmetik ürünü internetten kolayca satın alınabiliyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TITCK) denetime tabi tuttuğu kozmetik ürünlerin yüzde 80’inden fazlası ya mevzuata aykırı ya da güvensiz bulundu. Bakanlık, sağlığa zarar verecek nitelikte olan ürünleri piyasaya sürenlere 237 bin 696 lira ceza keserken, ulaşabildiği ürünleri de toplatarak imha etti. Ancak ulaşılamayanlar internette satılıyor

Kozmetik ürünlerinde büyük tehlike

Hasan Baba Çarşısında 1. Katta Merve Kozmetik Ürünleri işyerinin sahibi olan 20 yıldır kozmetik ürünleri satan Türker Şahintekin, sahte ve son kullanım tarihi dolmuş kozmetik ürünleri konusunda vatandaşları uyardı.

Kozmetik ürünlerinin sağlığı direk olarak ilgilendirdiğini, merdiven altı denilen yerlerde sahte, kozmetik ürünlerinin üretilebildiğini hatırlatan Şahintekin, kozmetik ürünlerinin sabit, bilinen dükkanlardan alınmasını istedi, internet ile verilen siparişlerde dikkatli olunmasını önerdi.

Sosyal medyada, aldatıcı reklamların yer alabileceğini ifade eden Şahintekin, kozmetik ürünleri konusunda kendisine de şikayetler geldiğini söyledi.

İçeriği bilinmeyen kozmetik ürünlerin alerjiye de neden olabileceğine dikkat çeken Şahintürk, ucuz, çakma fason ürünlere rağbet edilmemesini istedi.

İnternetten satılıyor

Denetimden geçemeyen ürünlerin 199’unun teknik düzenlemeye aykırı ürün olduğu, 211’inin ise laboratuvar testleri sonrası güvensiz olduğunu açıklandı. Son üç aydaki denetimlerde bakanlık firmalara 237 bin 696 lira ceza vermesine rağmen bu ürünler internette satılmaya devam ediyor.

Şahintekin, uyardı

Güzel ve farklı görünmek amacıyla kullanılan ancak kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkaran merdiven altı atölyelerde, uygun olmayan koşullarda, yüksek veya mevzuata aykırı hammadde kullanılarak üretilen bu ürünlerin kimisi Türkiye’de üretilirken kimisi de Uzakdoğu, Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerinden ithal olarak getiriliyor. Şahintekin, vatandaşları çok ciddi deri hastalıkları, zehirlenme ve kansere yol açabilecek bu kozmetiklere karşı uyardı.

Göz damlası bile var

Bakanlığın denetimini geçemeyen ürünler arasında göz damlasından nasır bandına, burun yıkama setinden eklem ağrıları için spreye kadar onlarca zararlı kozmetik ürünü var.

Parfümün orijinal olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Parfüm kutusunu kaplayan şeffaf plastik paketi dikkatlice inceleyin. Orijinal parfümlerde bu paketin kalın bir yapısı vardır ve kusursuz bir şekilde, hiç bir buruşukluk olmadan kutuyu sarar.

Orijinal parfümlerde kutunun içinde şişeyi sağlam bir şekilde yerinde tutmak için bulunan karton yüksek kalite materyallerden yapılır ve şişeye zarar gelmesini önler.

Sahte parfümlerin şişe tasarımı genelde orijinallerinden biraz daha farklı olur, hatta bazen ismi bile değişik olabilir ama dikkatli olmazsanız bunları fark etmeyebilirsiniz.

Sahte parfümlerin renkleri çoğu zaman orijinallerinden farklı olur. Orijinalinin rengi sarıyken, sahtesi hiç bir zaman pembe olmaz ama sarının daha açık veya koyu tonları olabilir. Bu duruma yukarıda belirttiğimiz farklı kimyasallar yol açar.

Orijinal parfüm şişelerin kapakları her zaman mükemmel simetriye sahip olur.

Parfüm kutusunun üzerindeki seri numarası ile şişenin üzerinde basılı olan seri numarası mutlaka aynı olmalıdır. Eğer numaralar farklıysa veya kutuda seri numarası yazılıyken şişede yazmıyorsa o parfüm sahte demektir.

Orijinal parfümlerin şişeleri her zaman kusursuz bir şekilde üretilir. Aşağıdaki resimde orijinal ve sahte şişe arasındaki farkı birleşim yerlerinden anlayabilirsiniz.

Siz en iyisi bu listeyi bir yere kaydedin de orijinal parfüm sattığını iddia eden ama emin olmadığınız yerlerden alışveriş yapmaya yeltenirseniz tüm özellikleri tek tek kontrol edin.