EVİNİZİN TEMİZLİĞİNİ HALILARINIZLA BELLİ EDİN

EVİNİZİN TEMİZLİĞİNİ HALILARINIZLA BELLİ EDİN

Söz Sanayi’nin köşemizde haberlerimiz ile sanayi esnafının nabzını tutmaya devam ediyoruz. Sanayi esnaflarımızdan bu haftaki konuğumuz Gül Halı Yıkama Fabrikası işletmecisi Ahmet Kuruca oldu.

Halı yıkama sektöründe 5 yıldır olmanın tecrübesini, zorluklarını ve güzelliklerini dillendiren Kuruca, “Her zaman kaliteli yıkama tekniklerimiz ile %100 memnuniyetini sağlamayı başarıyoruz. Yıkama işlemlerinde halılara hassas davranılması gerekir. Titizlik gerektiren ve emek isteyen bir temizleme uygulaması yaparak halıların zarar görmemesini sağlıyoruz. Halıların renklerini soldurmadan, birbirine karıştırmadan ve yıpranmasına fırsat vermeden hijyenik bir şekilde adrese teslim ediyoruz” dedi.

“Müşteri müşteriyi getirir”

Gül Halı Yıkama Fabrikası işletmecisi Ahmet Kuruca, “5 yıldan beri bu sektörün içindeyim, fakat 20 yıldır sanayinin içindeyim. Önceden oto boyama işi yapıyordum. İşlerimiz güzel. İşini doğru yapana iş sıkıntısı yok. Önemli olan bayanları memnun etmek. Yıkadığın halıda leke kalmadığı zaman sorun da olmuyor. Her zaman için müşteri müşteriyi getirir. Her zaman kaliteli yıkama tekniklerimiz ile %100 memnuniyetini sağlamayı başarıyoruz. Yıkama işlemlerinde halılara hassas davranılması gerekir. Titizlik gerektiren ve emek isteyen bir temizleme uygulaması yaparak halıların zarar görmemesini sağlıyoruz. Halıların renklerini soldurmadan, birbirine karıştırmadan ve yıpranmasına fırsat vermeden hijyenik bir şekilde adrese teslim ediyoruz” dedi.

Halı yıkama aşamaları

Halı yıkama aşamalarını anlatan Kuruca, “Halı yıkama işlemi bir çok aşamadan oluşur.

İlk aşama da halının tozu ve kaba kirleri alınır, tozu alınan halılar yıkamaya geçmeden önce ıslatılır. Islatılan halılar şampuanlı yıkamaya alınır ve kir durumuna göre yıkama işlemi süresi değişebilir. Şampuanlanan halılar durulandıktan sonra kurumaya alınır ve temizleme işlemi sonlanmış olur. Biraz daha detaylı anlatmak gerekirse,15 fırçalı tam otomatik makinalarla altı ve üstü eşit şekilde yıkanıyor. Taranıp derinlemesine fırçalar içine işler en sonunda rulo haline geldiğinde sıkma makinalarına alınır sıkıldıktan sonra askılara alınır. Kurutma ve havalandırma işlemi olduktan sonra işimiz sona erer. Halı haricinde stor, yatak, battaniye, yorgan da yıkıyoruz. Evden alıp eve teslim ediyoruz. Makine halılarını 3,5 liradan yıkıyoruz. Koltukları yerinde yıkama ve temizleme yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Ev hanımları dikkat

İlkelerinin temizlikte en iyi hizmeti sunmak olduğunu dile getiren Kuruca, “Bizim için önemli olan halının dört dörtlük, düzgün ve temiz bir şekilde yıkanmasıdır. Temizlikte en iyi hizmeti sunarak müşteri memnuniyetini sağlamlaştırmaktır. Ev hanımlarının genel olarak yaptığı yanlışlar var. Döküleni silmedikleri sürece bizim lekeyi çıkarma şansımız yüzde yüzdür. Lekeyi çıkarmak amaçlı klor ve çamaşır suyu döküyorlar. Bu şekilde olduğunda halı yanar ve zarar görür. Müşterinin kendi işlem yapmaması gerekiyor. Dökülen lekeyi tampon vaziyetinde kurulanması gerekiyor. Farklı bir durumda da bize ne döküldüğünü söylerlerse örneğin, çay, mürekkep, nar suyu, vişne, şalgam döktüm diye ayrıca bilgilendirirlerse biz de daha bilinçli olarak ilaçlayıp yıkıyoruz. Dökülen yere ilaç değirmedikleri sürece aradan bir ay da geçse bir sorun olmaz. Biz tertemiz yapıp çıkartıyoruz. Ama şöyle de bir durum var. Başka bir halıcıdan yıkanıp gelmiş bir halı için 10-15 gün uğraşıyoruz” dedi.

“Halıyı kurtarmak”

Halıya bir şeyler döküldüğünde ilk yapılması gereken işlemin önemli olduğunu anlatan Kuruca, “İlk yapılması gereken işlem halıyı kurtarmak bazında çok önemli. Yeni çıkan üç boyutlu halılar var. Onlarda tüy oranı farklı oluyor. Onun için silindiği takdirde tüyü boyanma yapar ve kurtarma şansı çok düşük olur. Yine çıkartıyoruz ama teslim etme sürecimiz uzuyor. Yerimiz halka açık. Gelsinler ve görsünler nasıl ve ne şekilde yıkadığımızı. Ev hanımları halılarını her ne deterjan olursa olsun temizlemesinler. Bu şekilde zaten sağlıklı olmuyor. Silinen yüzey onu temizlemekten ziyade daha da derine inmesine sebebiyet veriyor. Çok fazla halı çeşidi var ve çoğu da fiyat olarak yüksek. Bu tarz halıları piyasada 10 liraya yıkayan da var, 20 liraya yıkayan da var. Böyle bir halıya sahipseniz düşük fiyatta yıkatılan yerden ne bekleyebilirsiniz ki. Önemli olan halıyı kurtarmak” dedi.

Denetim olmalı

Düzenli olarak denetimin olması gerektiğini dile getiren Kuruca, “Burada 3 kişi çalışıyoruz, ama yeterli gelmiyor. Çalışacak kişi bulamıyoruz. İnsanlara çalışmak zor geliyor. İşe paketleme bölümüne bir bayan almamız gerekiyor. Her şeyden önce ücretini ve hafta sonu tatil olup olmadığını, giriş çıkış saatlerini soruyor. Biz sabah 9 gibi işe başlıyoruz. Burada herkes ortaklaşa çalışıyor. Akşam olunca beşte mecburen buradan çıkmak zorundayız. Kimisine iş ağır geliyor, kimisine çalışma saatleri ağır geliyor. Biz zamanla yarışıyoruz. Aldığımız adreslerden 25 evden alıyorsak 25 eve de dağıtım yapıyoruz. Bunun haricinde yeni işler de geliyor. Mesleğimiz güzel ama bazen çıkmaza girebiliyoruz. Balıkesir’de makine tek. Makinası olan da olmayan da makinam var diyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Bunların denetlenmesi gerekiyor. Örneğin, halıyı güneşe çıkarıp kurutamıyorsun halı sertleşir ya da sararır. Dikkat edilmesi gereken konular var. Bunlara dikkat edilmiyor. Bunun yanında fiyatlar çok dengesiz. Bizim gibi çalışan işletmelerde maliyetlerimiz gerçekten çok yüksek. Poşeti, deterjanı, zımbası, halı etiketi kalemi, magnet, gibi bir çok maliyet var. Elemanlarımızdan tutun da iş yerimize kadar sigortalı. Bunların hepsini bir araya getirdiğinizde çok yüksek rakamlar çıkıyor. Ciddiyet gereken bir iş. İnsanlar birbirlerinden gördüklerini çaldıklarınla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Hem kendilerini hem de müşteriyi mağdur ediyorlar. O yüzden bence denetimin olması gerekiyor” şeklinde konuştu.