Ne İş Yaparsınız?

Sözat, Milletvekillerine seslendi: “Milletvekilleri ne iş yapar?” Üreticilerin sorunlarını Meclise neden taşımaz? dedi ve 10 dönem milletvekilliği yapsanız ne olur. Siyaset bu değil. İktidar Milletvekilliği her şeyi alkışlamak değildir.Yanlışa yanlış diyeceksiniz’ dedi.
Balıkesir Ziraat Odası (BZO) Başkanı Sami Sözat ithal et, gübre fiyatlarını değerlendirdi. Sözat, açıklamasında çarpıcı tespitlere yer verdi. Et ithalini eleştiren Sözat, Çiftçilere daha fazla destek gerekiyor. Çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etti.
“Ne eti belli değil”
Sözat, hayvan ve ithal et konusuna değindi. Hayvancılık konusunda da desteklerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Süt için beslenen hayvanların kesildiğine dikkat çekerek, “Üretici sütte kazanamadı. Besiciliğe başladı. Akabinde Uruguay, Brezilya’dan ithal hayvan getirdiler. Şimdi de Singapur’dan sıfır gümrüklü et getirecekler. Singapur’un, toprak varlığı, Balıkesir’de buğday ekilen arazinin yarısı kadar. Singapur’da, tarım ve hayvancılık yok. Sıfır gümrüklü et ithalatı yapılacak. Dünya Gıda Teşkilatının raporuna göre Singapur’da 200 baş inek var. Gülünç bir tablo. Et hayvan getirerek çözüm bulunmaz. Gelen etin ne eti olduğu belli değil. İthal et satışı 2 Markete verildi. İnsanlar sabah kuyruğa girip, kilosu 29 liradan kıyma, 31 liradan kuşbaşı et alıyorlar. Sırbistan’dan et ithalatı yanlıştır. İthal et ile hayvan ile problem çözülmez. Ucuz et, Türkiye’deki et sorununu çözmez. Maliyet niye yüksek, buna bakmak lazım. 1 Kilo etin maliyeti belli. Hayvancılık konusu ciddi bir şekilde ele alınmalı” değerlendirmesinde bulundu.
“Çiftçiler, ürettiğinden para kazanmalı”
Çiftçi borçlarının bir yılda en uç noktaya ulaştığını söyleyen Sözat,2002 yılında Çiftçilerin toplam borcu 5 milyardı. Bugün çiftçilerin toplam borcun 60 milyar. Bu borca özel bankaların verdiği tarım kredileri dahil değil. Çiftçi hala borçlanıyor” dedi. Çiftçilerin üretimden kopmama adına, seneye daha iyi olur düşüncesi ile hareket ettiğini belirten Sözat, “Çiftçi, 5-6 yıldır para kazanamıyor. Kredi kullanarak, kartopu gibi büyüyen borçlarını döndürmeye çalışıyor. Çiftçilerin, ürettiğinden para kazanması lazım” diye konuştu.
“Yem bazında desteklemeler devreye girmeli”
Sözat, açıklamasında yem fiyatlarına da değindi. Et ithali kararnamesi öncesi karkas etin fiyatının 27,5 lira olduğunu, ithalat sonrası 24 liraya düştüğünü söyleyen Sözat, ette maliyeti düşürmenin yolunun desteklemelerden geçtiğini öne sürdü. Yem bazında desteklemelerin devreye girmesi gerektiğini belirten Sözat, Üreticilere verilen mazot desteğinin kaldırıldığını anlatan Sözat, “Yatta kullanılan mazotun fiyatı 1.70 lira. Çiftçi ise mazotu 5 liradan alıyor. 200 Milyar liralık bir aracın mazot fiyatı ile Çiftçinin kullandığı traktörün mazotu aynı fiyat. Bu durum düzeltilmeli” dedi.
“Borçlar yapılandırılmalı”
Geçmişte Üreticilerin borçlarının ertelenmesini talep ettiklerini anımsatan Sözat, Balıkesir merkezde tabii afetlerden zarar gören üreticilerin borçlarını ertelettiklerini söyledi. Üretici borçlarının yeniden yapılandırılmasını, borçların faizlerinin ve cezalarının silinerek, faizsiz olarak yeniden yapılandırılmasını isteyen Sözat, yapılandırılmanın gerçekleşmemesi halinde Çiftçilerin icra takibi ile karşı karşıya kalacağını belirtti.