Fahri Sağlık

MUHASEBE

Bazı alimler muhasebe’yi iki aşamlı bir iş/eylem olarak kabul ederler. Biri geçmişe dönük sorgulama, diğeri geleceğe yönelik planlama. Bu ilke çerçevesinde muhasebe’yi şöyle tanımlayabiliriz; “İnsanın kendisini, yaratılış amacı ve sorumlulukları açısından hesaba çekmesi, iman ve amellerinin kontrolünü yapması, genel durum değerlendirmesi yaparak geleceğe yönelik borçlarını ödeme ve cezalarını affettirme eylem planlarını hazırlamasıdır.”

Muhasebe yapmak, insanın önünü görerek ve yere sağlam basarak güvenle yürümesini sağlar. Otokontrol mekanizmasını çalıştırır. İnsanın dil sürçmesi ve ayak kaymalarını önler. Eksik ve kusurlarını tamamlaması, hata ve günahları varsa onlardan tövbekâr olmasını sağlar. Planlı çalışma ve sistemli ilerlemeyi gerçekleştirir. Proje olmadan, finans bulunmadan imar ve inşa olamayacağı gibi, muhasebe olmadan yararlı işlerde daim olmak zor hatta imkânsızdır.

Yüce Allah şöyle buyuruyor; “ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes , yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr, 59/18)

İlgili Makaleler

Bizim çok uzak gördüğümüz kıyamet, hesap ve mizan gününe Rabbimiz “ yarın” diyor. “…ve herkes , yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın…” Evet o gün önümüzdedir ve mutlaka gelecektir. Her birimiz bu fani dünyada şu kadar yıl geçirdik. …40, 50, 60, 70. Nasıl geçti anladık mı? Akşam yatıyoruz 7-8 saat uyuyup sabah kalkıyoruz. Bu uzun gibi gözüken zaman diliminin nasıl geçtiğini anlıyor muyuz?

İşte ömrümüzden koca bir yıl daha geçti. 2018’e merhaba diyeceğimiz günler yaklaştı. Hazır mıyız bu yılımızın hesabını vermeye? Yoksa yapmamız gerektiği halde yapmadıklarımız, yapmamamız gerektiği halde yaptıklarımıza mazeretler üretip üstlerini örtmeye mi çalışıyoruz. Geliniz hep birlikte İslam dininde muhasebe kavramını  yeniden gözden geçirip genel bir muhasebe yapalım.

Muhasebe: Geleceğe yönelmek, ileriyi görmektir. Kendini bilmektir.

Muhasebe: Haramlardan uzak durma yolları aramaktır.

Muhasebe: Gafletten uyanmak, günah ve hataların farkına varabilmektir.

Muhasebe: Duygu, düşünce, tutum ve davranışlarımızda eksik ve kusurlarımızı tespit edip düzeltmektir.

Muhasebe: Vakit ve nakit israfını önleme çabasıdır

Muhasebe: İyiyi kötüden, faydalıyı zararlıdan ayırt edebilme süzgeci, nimetlere kavuşunca şımarmamak, sıkıntı ve dara düştüğümüzde isyan etmemektir.

Muhasebe: Kendimizi ve vazifemizi bilip, bizi yoktan var eden Allah’a kulluk edebilmek ve huzuru ilahiye yüz akı ile çıkabilme hazırlığıdır.

Muhasebe: Gayesizlik ve başıboşluktan kurtulmak, yaratılış gayesini idrak edip ona göre yaşamaktır.

Muhasebe: Nefsi arzuları akıl ve iman ile kontrol edebilmektir.

Muhasebe: “Ölmeden önce ölünüz” fermanına uyarak kendi kendimizi hesaba çekebilme işidir.

Muhasebe: Sonradan pişman olmamak için önceden tedbir ve tedarikte bulunmaktır.

Muhasebe: Bir işe başlamadan önce sonunu hesap edebilmektir.

Özetle muhasebe : Başı boş yaratılmadığımızı  idrak ederek, yaratılış gayesi doğrultusunda yaşamaktır.

2017 yılının bu son günleri bizim için muhasebemizi hakkıyla yapabilme zamanı olsun. Ta ki 2018’e planlı, programlı girerek yeni bir başlangıç yapmış olalım. Yeni yılınız bu yılınızdan daha hayırlı ve verimli olsun. Yüzleriniz daima gülümsesin. Vatan özlemi çekenler vatanlarına kavuşsun. Zalimlerin zulmü bitsin. Mazlumların çileleri son bulsun.

Fahri SAĞLIK

Karesi Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu