Gündem

ROMA

Tersten okununca ‘’Amor’’ . Adında aşk saklı şehir.!  ‘’ Bütün yollar Roma’ya çıkar ’’ sözü ironi midir bu durumda siz karar verin . Bu şehri görmeden ölmediğinizde kendinizi şanslı hissetmeniz muhtemel . Atmosferi ilaç gibi , insanın ruhuna iyi geliyor . İtalya’da şimdiye kadar 5 şehir görmüş olsam da Roma bir yana Dünya bir yana .

İlk olarak bu yazıyı hazırlamadan önce ,  tarih doktorası yapan İtalyan bir arkadaşımdan sizlere aktarmak üzere , Roma hakkında bir takım bilgiler aldığımı söylemeliyim . Önce bu bilgilerden başlayalım isterseniz. Chris ’e  ‘’Çoğu turistin es geçtiği ama mutlaka görülmesi gereken’’ yerleri sorduğumda aldığım ilk yanıt  Altare della Patria oldu. ‘’ İnsanlar genellikle bu yapının içine girmeden , dışarıdan görmekle yetiniyorlar , yanlış yapıyorlar ‘’ dedi . (Maalesef bu insan grubuna ben de dahilim ) Ara Pacis müzesi de içinde Augustus döneminden günümüze kadar ulaşan bazı eserleri barındırmasıyla bir hayli  önemli olan ve es geçilen yerlerdenmiş . Bunlardan başka Roma çevresinde de gezilip görülecek çok güzel yerler varmış . Mesela Bracciano Gölü , Castelli  Romani bölgesi gibi.. Aşk Çeşmesi (Fontana di Trevi ) civarındaki restaurantların en eski  ve en iyi restaurantlar olduğu , Romalıların makarnada çok usta oldukları da ek bilgi . ‘’Bin çeşit makarna var , hangisini yiyeceğiz derseniz ’’ onu da sordum merak etmeyin . Bucatini all’Amatriciana  , Pasta alla Carbonara  , Pasta alla gricia, Rigatoni con la pajata en çok giden makarna türevi yiyeceklerken , Coda alla vaccinara ve carciofi alla romana ( enginar kızartması) da Roma’nın geleneksel yemeklerindenmiş . Gidecekler yazsın bir kenara.

164702998 Rome Wallpapers

Gelelim benim gözümden Roma’ya . Daha önceki İtalya yazılarımda da bahsetmiştim ‘’ Bu ülkede içtiğim kahvenin tadı bir başka oluyor’’ diye . Roma’ya varır varmaz bu tip bir İtalyan kahvesine olan hasretimizi giderdikten sonra şehrin en eski yerleşim bölgesine ,merkezine gittik. Ilık bir bahar akşamı elimizde Amaretto gelatolar (bademli dondurma) İspanyol Merdivenleri ,  Trevi Çeşmesi , Piazza Navona (Navona Meydanı) adım adım yorulmaksızın , büyülenmişçesine gezildikten sonra sıra geldi dinlenmeye . Yerel Roma halkının pizza yemeye , şarap içmeye gittiği Trastevere semti bizim de Spritz’lerimizi alıp  , sokağa atılan iskemlelere yayılmak için seçtiğimiz yer oldu . Ve tesadüfen harika bir uyum yakaladık . Spritz & Trastevere !! Oulala..  (O anda beynimde Caro Emerald – A Night Like This çalıyordu  )

Ertesi gün Roma’daki minik ülke  Vatikan ilk durağımız oldu . Vatikan’da Papa’nın verdiği bir vaaze denk geldik . Gönül isterdi ki  gitmişken Sistina Şapelini de gezelim ama önündeki kuyruğu görünce  burada sıra bekleyerek tatili yakmamak adına vazgeçtik el mahkum. Peşpeşe Kolezyum , Pantheon , Kutsal Melek Kalesi , Roma Forumu , Piazza Venezia gezildikten sonra Paglia sokağını keşfettik ve Roma’ya bir kez daha hayran kaldık . Buradaki kısa soluklu dinlenmemize eşlik eden Prosecco (İtalyan şampanyası ) ise tek kelimeyle harikaydı . Şampanyayla arası iyi olanlar mutlaka denemeli .

Villa Borghese (bahçe) , Villa d’Este , Borghese Galerisi ,  Circus Maximus , Bocca della Verita, Hadrianus’un Villası , Caracalla Banyoları , Quirinal Sarayı , Janiculum , Traianus Sütunu , Pincian Tepesi , Campo de ‘ Fiori (Pazar ) , Piazza del Popolo ,  Kapitolin Müzesi , Vatikan Müzeleri , Santa Maria Maggiore Bazilikası bu şehirde görülmesi gereken başlıca yerlerden geriye kalanlar . Her karışına hayran olduğum bu güzel şehirden ayrılmak çok zor oldu . Kalbimin bir kısmını orada bıraktım desem yeridir.

Roma’lı tanınmış kişiler : Julius Caesar , Augustus , Sophia Loren , Eros Ramazzotti

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu