Dünyadan HaberlerGündem

ABD Büyükelçisi “Saygı Duyuyoruz”

ABD Türkiye’nin Kültürüne Saygı Duyduğunu söyledi. Açıklama Büyükelçiden geldi. Ayrıca ABD Türkiye’nin Kültürüne Saygı Duyuyor Çünkü ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake konuştu.

“Türkiye’nin kültür varlıklarına son derece saygı duyduğumuzu bildirmek isteriz”

Türkiye’den geçmiş yıllarda ABD’ye kaçırılan 12 tarihi eser geri geldi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimiyle yurda döndürüldü. Böylelikle Kültür ve Turizm Bakanı Antalya Arkeoloji Müzesi‘nde sergilenen eserlerin açılışını yaptı.

İstibarat Soruşturmasından Etkili Sonuç Alındı

Beraberinde Bakan Mehmet Nuri Ersoy, ABD ile ikili protokol imzaladı. İmzalanan ikili protokol gereği  kültür varlıklarının yurt dışında alıcı bulamaz hale gelmeye başladığını söyledi. Bunda ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi (HSI) getirilmesinde etkili oldu.

“Kültür varlıklarımızdan 12’sinin daha iadesini sağlamış olduk”

Patlama 8

Kaçakcılıkla Mücadele

Bakan, Kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili tavizsiz politikaları, tüm platformlarda aynı titizlikte devam ettirdiklerini belirtti. Aynı zamanda Ersoy, “Bugün burada bu stratejimizin önemli bir boyutu olan ‘kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele’ alanında önemli bir başarı vesilesiyle toplandık” dedi.

ABD 12 Eseri Geri İade Etti

Ülkemizin farklı bölgelerinden kaçak kazılar yoluyla elde edildiğini tespit etti. Yetkililer Yasa dışı olarak yurt dışına kaçırılan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tespit edilen ve el konan kültür varlıklarının12’sinin daha iadesini sağlamış oldu

“Artık alıcı bulamaz hale gelmeye başladı”

Patlama 9

Arkeolojik Alanlar
Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadeledeki kararlılık sürecek. Böylelikle Önümüzdeki dönemde mücadele artacak. Ersoy, “Bu çerçevede, arkeolojik alanlar ve müzelerde güvenliğin artırılmasına önem verdiğini söyledi.

Kaçakçılıkla Mücadele

Ayrıca Bu süreçte sınır ve gümrük kontrolleri önemli. Öte yandan Bilgi paylaşımı ve uluslararası ikili ilişkilerin geliştirilmesi önemli. Böylelikle Bakanlık  yapılan düzenlemelerle, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin sonuçlarından memnun.

Eserler Ait Olduğu Yere Geldi

Büyükelçisi Jeff Flake ise konuşmasında, Antalya Müzesi’nde bulunmaktan çok keyif aldığını söyledi. Ayrıca Flake, eserler ait olduğu yerde. Artık Bu kültür varlıklarıyla ilgili olarak  Türkiye’nin kültür varlıklarına son derece saygı duyduk. Bunu bildirmek isteriz “dedi. Ayrıca Eserler Anadolu’nun. Artık Ait oldukları yerde ve yuvalarına geri döndü “ifadelerine yer verdi.

Turizm Açısından Önem Taşıyan Eserler

Türkiye kültür varlıkların geri döndürülmesi ve korumasıyla ilgili bir protokol yaptı ve Bu iş birliği devam etti. Ayrıca Türkiye’de turizm açısından gelip görülecek çok değerli yerler var, bu değerler korunmalı. Beraberinde Eserlerin lansmanı oldu.

Ayrıca Tanıtım  toplantısına; Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çelik, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu