GündemKöşe Yazıları

Acı reçetelere hazır mıyız?

Türkiye’deki ekonomik ‘kriz’ giderek derinleşiyor. Bu sadece Türkiye ile alakalı değil tabiî ki. Küresel bir kriz yolda. Ülkemizde bundan nasibini alacak. Almaya başladık zaten. TÜİK verilerine göre enflasyon ortalaması yüzde 23 seviyelerinde. Bu daha da ağırlaşacak.

Sürdürülebilir bir ekonomimiz yok. Dışa bağımlıyız. Son 2-3 ayda gelen zamlar daha başlangıç. Bunu 2019 yılının ilk çeyreğinde daha da hissedeceğiz. Zabıtalar, polisler, baskınlar enflasyonla mücadeleye yetmedi. Tam bir cadı avı başlatıldı ama ortada cadı yok. Kendi kendimize eğlendik baskınlarla.

Peki fiyatlar geriledi mi. Tabi ki hayır. Gerileyecek mi? Tabiî ki hayır. Daha da artacak gibi gözüküyor. Çünkü ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü durma noktasına geldi. Konkordatoların büyük bölümü inşaat sektöründen geliyor. 350 gibi telaffuz edilse de konkordato ilan eden şirket sayısı iki binleri geçti. Bunlar çorap söküğü gibi gelecek.

Büyük şirketler şimdiden küçülme planları yapıyor. 2019 başından da işinden çıkartılacak kişiler belirlendi. Sayılar netleşti. İşçi kıyımları yaşanacak. Balıkesir’de de büyük şirketler bunun hazırlığını yapıyor.

İşverende kendini bu şekilde sağlama almaya çalışıyor. Asgari ücret pazarlıkları da başlayacak. Buradaki zam bir kıstas özel sektör için. Yani yeni işsizlik dalgası bizleri bekliyor. Önümüzdeki birkaç yıl acı bir döneme girecek.

Karamsar diyebilirsiniz, yada felaket tellalı ama öyle değil inanın. Ekonomiden biraz anlayanlar bile verilere baktığında bunları görebilir. Dediğim gibi şirketler küçülme planları yapıyor. İşsizlik artacak, zamlar devam edecek. Çünkü para yok. Sıcak para dönüşü yok. Dışarıdan para bulunabilir ama bu da fazileri ve enflasyonu tetikleme riskini getiriyor. Ne kadar borç o kadar faiz demek. Yüksek faiz ise yüksek enflasyon anlamına geliyor.

Zorlamayla faizler bir iki puan düştü ama bu düşüş suni bir düşüş. Merkez Bankası son kozlarını oynuyor.

Bu dönemde sizlere tavsiyem borçlanmayın. Borçlanmadan hatınızı idama ettiriyorsanız en az şekilde etkilenerek süreçten çıkabilirsiniz. Otomobil, ev kampanyalarına aldanmayın. İleride bunların taksitlerini ödeyecek işiniz olmayabilir.

Hayırlı haftalar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu