GündemTürkiye Gündemi

ADALET BAKANI GÜL: ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI BAĞLAYICIDIR

Adalet Bakanı Gül, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu belirterek, “Tüm kişileri, kurumları bağlar ve kararlarının gereği yapılır.” dedi.

 

SORULARI YANITLADI

 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bakanlığının 2021 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Gül, Türkiye’nin hukuk sistemiyle ilgili hemen hemen ortak konuların dile getirildiğini belirterek, Türkiye’de hukuk sisteminin dört dörtlük olduğunun, hiçbir sorun bulunmadığının söylenemeyeceğini ifade etti. Bunun hiçbir zaman olmadığını söyleyen Gül, önemli işler yapmalarına karşın yapılacak daha birçok iş bulunduğunu bildirdi.

 

“BÜTÜN YARGIYA HAKSIZLIK YANLIŞ”

 

Yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığına işaret eden Gül, kendilerinin de “Böyle karar olamaz” dedikleri, hiçbir şekilde gerekçesini göremedikleri kararlar olabildiğini dile getirdi. Bunların, çözülmesi gereken sorunlar bulunduğunu gösterdiğini belirten Gül, ancak total bir yaklaşımla bütün yargı sistemine haksızlık yapmanın doğru olmadığını söyledi. Gül, 15 Temmuz gecesi bütün partilerin Meclis’te milletin iradesini koruduğunu, aynı gece cuntacılar hakkında yakalama kararı çıkaran yargının da hukuku ve Anayasa’yı ortadan kaldırmak isteyen darbecilere karşı rüştünü ispatladığını dile getirdi. Gül, “Bu, AK Parti’nin değil, ülkemizin yargısı. Dolayısıyla oraya vereceğimiz zarar, elbette ki ülkemize zarardır. Bunu yaparken en başta yargı mensuplarının hukuku koruması, en titiz şekilde olması gerekir. Elbette bu da doğru.” dedi.

 

“YARGISAL TASARRUFTA BULUNAMAYIZ ”

 

Milletvekillerinin neden bazı yargı mensupları hakkında işlem yapılmadığına yönelik eleştirilerine değinen Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) idari bir kurum olduğunu, yargı kurumu olmadığını vurguladı. Yargının verdiği kararlar üzerine HSK “Sana soruşturma açıyorum” derse buna itiraz edilmesi gerektiğini belirten Gül, zira hakim ve savcıların korkusuzca karar vermesi gerektiğini söyledi.
Adalet Bakanının bir yargı mensubuyla ilgili soruşturma açılması talimatı verme yetkisi bulunmadığını ifade eden Gül, “Verilen veya verilmeyen bir kararla ilgili yargısal bir tasarrufta bulunamayız.” diye konuştu.

 

KARARLARIN GEREĞİ YAPILIR

 

Gül, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunun altını çizerek, “Tüm kişileri, kurumları bağlar ve kararlarının gereği yapılır. Yürüyen bir dava sürecinde, hele Adalet Bakanı olarak söz ve telkinde bulunmak benim inandığım hukuka aykırı. Ancak elbette mahkeme kararlarına uyulması Anayasa’nın amir hükmüdür ve mahkemelerden beklenen de budur. Dolayısıyla bu konuda, bunun aksi yönde bir değerlendirmemiz söz konusu değildir.” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruyu AK Parti’nin getirdiğini belirten Gül, adalet uygulanırken kim olduğuna bakılmadan hakkın gereğinin yapılması gerektiğini ifade etti. Gül, “Kararına katılırsınız, katılmazsınız, Anayasa Mahkemesinin beğenmediğimiz birçok kararı var ama kararın bağlayıcılığı hususunda elbette konu nettir.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu