GündemTürkiye Gündemi

ADD: “3 Mart Devrim Yasaları 98 Yaşında”

ADD: “3 Mart Devrim Yasaları 98 Yaşında”

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Balıkesir Şubesi, yazılı bir açıklama yaptı ve 3 Mart 1924 tarihli Devrim Yasaları’nı 98. yılını kutladıklarını vurguladı.

 

ADD Balıkesir Şube Başkanı A. Turan Güneş, ADD Genel Merkezi’nin bildirisini yayınlayarak, “Cumhuriyetimizin ilanından hemen sonra gerçekleşen 3 Mart 1924 tarihli Devrim Yasaları’nın 98. yılını kutluyoruz. 1 Kasım 1922 tarihinde Osmanlı saltanatının kaldırılmasıyla yapılan ilk devrimin üzerinden 16 ay, Cumhuriyetin ilanından yalnızca 4 ay geçmişken TBMM’ce kabul edilen ve yürürlükteki Anayasanın 174. maddesi ile koruma altında olan 3 Mart 1924 tarihli 3 Devrim Yasası ile Cumhuriyetimizin nitelikleri belirlenmiştir” dedi.

 

“Nerede ise fiilen yürürlükten kalkmış”

 

Güneş açıklamasında, “Bu 3 yasa Laik Cumhuriyet’in ve Atatürk Aydınlanma Devrimleri’nin temelidir. 1. Şer’iye ve Evkaf Vekâletlerinin (din ve vakıf işleri ile ilgili bakanlıkların) kaldırılarak, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün kurulmasını sağlayan 429 sayılı Yasa. 2. 430 sayılı “Tevhidi Tedrisat” (Eğitim Birliği) Yasası. 3. Halifeliği kaldıran 431 sayılı yasa. Anayasanın 174. maddesi kâğıt üzerinde varlığını sürdürmekte ise de, günümüzde bu devrim yasalarından Halifeliğin kaldırılması dışındakiler silikleşmiş, hatta nerede ise fiilen yürürlükten kalkmış, Halifelik konusu da emperyalist itki ile ısıtılmaya çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“Tek çatı altında toplanması gibi algılanmamalıdır”

 

Açıklama şöyle devam etti; “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ne hale geldiği ortadadır. Bu kurum son dönemde nerede ise kendini Şeyhülislam sanan kişilerce yönetilmekte, akıl, bilim ve çağ dışı, dayanaksız fetvaları ile milleti çileden çıkarmakta, giderek dinden de soğutmaktadır. Keza Vakıflar Genel Müdürlüğü de benzer durumdadır. Son yıllarda vakıf adı altındaki kimi örgütlenmelerin hemen tek faaliyetinin Laik Cumhuriyetin altını oymak olduğu, belki de yalnızca bu devlet kurumu tarafından görülememektedir.3 Mart yasalarının görece en önemlisi kuşkusuz Tevhid-i Tedrisat yasasıdır. Bu yasa; günümüzde Eğitim Birliği diye anıldığına bakılarak, sadece eğitim hizmetlerinin tek çatı altında toplanması gibi algılanmamalıdır.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu