Gündem

ADD: “Başkent İlelebet Ankara’dır”

ADD: “Başkent İlelebet Ankara’dır”

Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir Şubesi yazılı bir açıklama yayımladı. Ankara’nın başkent oluşunun önemine dikkat çekilen açıklamada anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilemez olduğu vurgusu yaptılar. Öte yandan bazı siyasiler ilk dört maddenin değiştirilebilmesi yönünde nabız yokluyorlar bu oldukça üzücüdür” dediler.

Ankara’nın Başkent Olması

Ankara; Kurtuluş Savaşı boyunca stratejik kararların alındığı, milletimizin mukadderatının şekillendiği ve jeopolitik konumuyla öne çıkan bir karargâh olarak fiilen başkentlik görevi yapmıştır. Cumhuriyet’in ilanından on altı gün önce de Türkiye Büyük Millet Meclisine verilen yasa önerisinin kabulüyle 13 Ekim 1923’te yeni kurulacak devletin yasal olarak başkenti oldular.

Anayasanın İlk Dört Maddesi

Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir Şubesi Ankara’nın başkent oluşuna kadar geçen süre zarfında yaşanan milli mücadelelere dikkat çektiği açıklamasında, Ankara’nın ilelebet Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti olarak kalacağını ilan ediyoruz ” dediler. Açıklamada şu ifadelere yer verdildi: “Ne üzücüdür ki, günümüzde, Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesi konusunda bazı siyasiler tarafından nabız yoklanmaktadırlar. Gerek devletin şeklinin, gerek Cumhuriyet’in niteliklerinin gerekse devletin bütünlüğünün, resmi dilinin, bayrağının, milli marşının ve başkentinin belirtildiği ilk üç madde tartışmaya açılmak istenmektedirler. Öncelikle laik, demokratik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan, Atatürk devrim ve ilkelerine yönelik bu planlı girişim ve saldırıları kınıyoruz ve Derneğimizin kuruluş gerekçesinde de belirtildiği üzere, onlara bekçilik yapacağımıza söz veriyoruz. Büyük Atatürk’ün önderliğinde emperyalizme ve onun yerli işbirlikçilerine karşı verilen Milli Mücadele’nin, Ulusal Bağımsızlık Savaşımızın zaferle sona ermesinin mutlu bir sonucu olarak Ankara’nın Başkent ilan edilmesinin 98. yılında, Ankara’nın ilelebet Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti olarak kalacağını ilan ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu