Gündem

ADI ŞEYTAN KENDİ CENNET BİR TEPE ŞEYTAN SOFRASI

Cennet ülkemizin cennet köşelerinden biri daha… Eşsiz güzelliğini sanki ateşten almış. Mavi ile yeşilin buluşup uyum içinde adeta dans ettiği yer Şeytan Sofrası.Her gittiğimde beni benden alan manzaralar eşliğinde kahvemi yudumladığım ve doğanın bana sunduğu eşsiz güzellikleri gün batımı eşliğinde izlediğim yer Şeytan Sofrası… Uzaydan dünyayı izlediğiniz dünya üzerinde ki tek yer Şeytan Sofrası…

Yaz aylarında en çok tercih edilen tatil yerlerinden biri olan güzel ilçemiz Ayvalık, denizi ve kumsalı olduğu kadar, hem adaları hem de eşsiz manzaralara ev sahipliği yapan tepeleriyle de yerli ve yabancı turistlerin hala ilgi merkezi olmayı sürdürüyor. Tepe demişken Ayvalık’ın en meşhur tepesi Şeytan Sofrası.nı anlatmaz isem olmaz. Ayvalığa gidipte Şeytan Sofrasına uğramayan yoktur. Şeytanın adı ile anılan bu tepeyi burada size anlatmak inanın çok zor. Anlatılacak değil yaşanılacak bir yer olan Şeytan Sofrası’na mutlaka gün batımını izlemeye gitmelisiniz.

Şeytan Sofrası, Ayvalık’a hâkim büyük kayalık tepelerin üzerinde yer alan ve üzerinde şeytanın ayak izi olduğuna inanılan eski bir lav birikintisi. Şeytan Sofrası mevkiinde, denize serpilmiş kuğu gibi süzülen 22 ada ve Midilli, özellikle gün batımlarında turuncu renge bürünen gökyüzüyle birleştiğinde ortaya anlatılması güç bir manzara çıkıyor. Güneşin batmasına yakın zamanlarda ziyaretçi akınına uğrayan bölge, Ayvalık’a tepeden bakan ve oldukça geniş bir alanı seyir imkânı sunuyor.

Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan bu tepe çeşitli efsanelerle anılıyor. İlk efsaneye göre 1500’lü yıllarda Osmanlı egemenliğinde ki Ayvalık yöresinde Rum’lar yaşamışlar. Kilise tarafından kovulan Pelenelope adında bir Rum bu tepeye yerleşmiş. Yalnız başına yıllarca bu tepede yaşamış. Bir sene yaşanan ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun Kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğunu sanarak onu öldürmek için toplanarak tepeye gelmiş. Pelenelope halka çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık yüzünden aç olan halk, sofrayı görünce Pelenelope’yi unutup yiyeceklere hücum etmiş. Pelenelope kaçarak kurtulmuş. Bu olaydan sonra bu tepe Şeytan Sofrası adı ile anılmaya başlanmış.

Bir diğer efsanede anlatılan ise Tanrıların dağı olan İda dağında yaşayan Zeus’a zarar vermesinden korkan sütannesinin şeytanı kovması olarak söyleniyor. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytan giderken bir ayağını İda Dağı eteklerine, bir ayağını Midilli Adası’na, bir ayağını ise bu tepeye basmış ve çekip gitmiş. Giderken de ayak izini bırakmış.Efsanelerde İda Dağı olarak bilinen Kaz Dağları, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Çanakkale ve Balıkesir arasında yer alıyor. Edremit Körfezi’ne hâkim Kaz Dağları, Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahip. Öyle ki Zeus’un şeytanın cennetten kovulması görevini Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası, Hyperion ve Theia isimli titanların kızı olan Selene’ye vermiş. Selene tarafından cennetten kovulan şeytan kaçarken bu yolu kullanarak kaçmış.

Muhteşem bir doğa harikası ve Türkiye’nin en büyük milli parkı olan Ayvalık Adaları’na bakan tepenin rüzgârı ve insana tatlı bir huzur veren atmosferi ile Şeytan Sofrası, özellikle güneş batarken insanı bambaşka diyarlara sürüklüyor. Sönmüş bir volkandan arta kalan lav birikintileriyle oluşan tepenin yuvarlak bir sofra biçimini andırması ve şeytana ait olduğu inanışıyla demir bir kafes içeresinde korunan ayak izi burayı turistik bölge haline getirmiş. İnsanlar bu çukura dileklerinin olacaklarını düşünüp bozuk para atıp,kurdele bağlıyorlar. Bu duruma bana her zaman ilginç gelmiştir. İnsan niye şeytandan bir dilekte bulunsun ki?

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu