GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR

Yaz ayları, çocuklarımızın Kur’an-ı Kerim’le buluşma vakti. Yaz ayları, Kur’an-ı Kerim’i çocuklarımızın gönlüne yerleştirme vakti. Yaz ayları, çocuklarımızın Camiyle kaynaşma vakti…

Kültürel yozlaşmadan mı şikayetçiyiz? Çaresi Kur’an-ı Kerim’de. Çocuklarımızın kötü alışkanlıklara yöneldiğini mi söylüyoruz? Çaresi Kur’an-ı Kerim’de. Ana-babalara saygı kalmadı diye ah-vah mı ediyoruz? Çaresi Kur’an-ı Kerim’de. Vatan-Millet sevgisini çocuklarımıza aşılamak mı istiyoruz? Çaresi Kur’an-ı Kerim’de. Dünyada mutlu, ahirette huzurlu bir nesil mi yetiştirmek istiyoruz? Çaresi Kur’an-ı Kerimde ve camilerimizde. Yaratanına saygılı, yaratılmışlara şefkatli bir nesil mi istiyoruz? Çaresi Kur’an-ı Kerimde ve camilerimizde.

Rabbimiz bizi Kur’an-ı Kerim’e davet ediyor. “Elif Lam Mim. Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (Bakara Suresi 2/1-3 ) Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) de: “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir.”, “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bir şey bulunmayan kimse harap ev gibidir.”, “Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” buyuruyor.

Ağaç yaş iken eğilir atasözü kalıcı ve hızlı öğrenme yaşının çocukluk döneminde olduğuna işaret eder. Atalarımız “sıbyan mektebi” ismini verdiği eğitim kurumlarında çocuklarına örgün eğitim vermeye başlamışlardı. Çocuklar dört yaşlarına bastıklarında sıbyan mektebine gönderilir, kendilerine Kur’an-ı Kerim, kısa sureler ve dualar öğretilmeye başlanırdı. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 4-6 yaş grubu çocuklara hem Kur’an kurslarında hem de yaz kurslarında Kur’an öğretmeye başlamamız bu geleneğin bir tür ihyası anlamını taşımaktadır.

Yaz tatilini çocuklar çoğunlukla, oyun ve eğlence dönemi olarak algılarlar. Oyun çağındaki çocukların eğitimi oldukça zordur. Bunun için oynayarak, eğlenerek öğretmek ve eğitmek metotlarını kullanmak gerekir. Bu aşamada sosyal etkinlikler oldukça önemlidir. Görsel, işitsel materyaller geliştirerek çocukların öğrenmelerini kolaylaştırmaya çalışmalıyız. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığımızın Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptığı protokol gereği müftülüklerimiz ve spor İl-İlçe müdürlüklerimiz işbirliği ile çocuklarımız için cami yakınlarında uygun yerlerde spor etkinlikleri düzenlenmekteyiz. Bu tür faaliyetlerimiz çocuklarımızın kurslara ilgi ve devamını artırmaktadır.
Bu dönemde velilerimiz de en az hocalar kadar çocukları ile yakından ilgilenmelidirler. Velinin çocuğunu camiye ya da Kur’an kursuna götürüp eskiden yapıldığı gibi “hocam, çocuğu getirdim, eti senin, kemiği benim” deyip, bir daha çocukla ilgilenmemesi çok yanlıştır. Öğrenci, öğretici ve veli arasında sıkı bir iletişim ve işbirliği eğitim öğretim boyunca devam etmelidir.

Yaz kurslarımızda Kur’an öğretimi dışında kısa sure ve dua ezberleri, ilmihal bilgileri, peygamberimizin hayatının merkeze alındığı siyer ve ahlak dersleri de verilmektedir. Kur’an’ın her zaman hayatımızın merkezinde yer alması gerektiği ve sadece okunmasının öğrenilip bir kenara konulan değil, anlaşılması ve yaşanması gereken bir kitap olduğu hususu öğrencilerimizin gönüllerine yerleştirilmeye çalışılmaktadır.

Yaz Kur’an kurslarımız gönüllülük esasına dayanan bir eğitimdir. Bu yüzden hem velilerimize ve hem de öğreticilerimize çok büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. 2016 yılında “Camilere Koşalım, Kur’an’la Buluşalım” , 2017 yılında “Kur’an Ayında Kur’an’la Buluşalım”. Bu yıl ise “Camide Çocuk Sesi Vatanımın Neşesi” temasıyla çocuklarımızı camilerimize çağırdık.

Değerli anne-babalar; Sizler, Camilerin atmosferinde büyüdünüz. Şimdi sıra çocuklarımızda.
Sizler, Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenmekle mutlu oldunuz. Şimdi sıra çocuklarımızda.
Geliniz! Evlatlarınıza Caminin o güzel havasını teneffüs ettirelim.
Geliniz! Evlatlarınızla Kur’an-ı Kerim arasında gönül köprüleri kuralım.
Geliniz! Arkanızdan fatihalar okuyacak nesilleri birlikte yetiştirelim.
Yaz Kur’an Kursları başladı. Haydi Veliler! Çocuklarınızla beraber camide sizleri bekliyoruz.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu