GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Ağaçlara Sarılmak Enerjimizi Değiştirebilir!

Çoğumuz bu tür haberleri görünce şaşırıyoruz değil mi? Maalesef bunun nedeni algılarımızın doğaya yabancılaşmış ve mekanik bir dünyaya hapsedilmiş olması. Yapılan araştırmalar ağaca sarılmanın sağlığa çeşitli şekillerde yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Son araştırmalara göre, bir ağaca sarılmak, özellikle Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Depresyon ve diğer zihinsel hastalık biçimleri de dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yardımcı olabiliyor.

Ağaç ve İnsan Arasında Nasıl Bir Etkileşim Olabilir ki? Bir ağaca dokunarak onun aurasıyla bütünleşmek, bedenimizin biyolojik davranışlarını etkiliyor. Birçok araştırma, doğada ve bitkiler arasında vakit geçirmenin psikolojimiz üzerinde pozitif bir etkiye neden olduğunu gösteriyor. Hatta bir ağacı kucaklamanın baş ağrılarını hafifletebileceği bile söyleniyor.
Ağaca sarılmak, ağaç ve yeşil ile iletişime geçmek çok eski zamanlara kadar dayanıyor. Çeşitli topluluklarda insanlar farklı yöntemlerle doğa ile iç içe olmuş. Japonya’da insanlar bağışıklık sistemini uyarmak ve bilgeliği almak için ormanlarda uzun zaman geçirerek bir nevi orman banyosu yaparlar.

Doğadaki her şeyin “titreşimsel” bir etkileşimi olduğunu savunan Matthew Silverstone adlı araştırmacı bilimsel olarak ağaç ve bitkilerdeki titreşimlerin sağlık kalitesini yükselttiğini savunuyor. Bir ağaca temas ettiğinizde, onun size yaydığı titreşimler vücudunuzda ki bazı davranışları değiştirecektir. Bu nedenledir ki, ne zaman yeşilin, ağacın bol olduğu bir alana gitsek şüphesiz hepimiz derin bir nefes çeker ve maddi-manevi bir rahatlama hissederiz.

Ağaca Sarılma Terapisi için sık sık ormana, yeşilliğe kaçmak gerekiyor. Kendinize doğada bu terapi için sadece 5 dakika ayırmanız yeterli. Bunun için bir ağaca gidin ve kollarınızla onu kucaklayıp çevreleyin. Böylece dokunarak ve sarılarak hem tüm titreşimi hissedecek hem de doğa ile iletişim kurabileceksiniz. Ağaca sarıldığınızda, onun vasıtasıyla bizlere gönderilen nimetleri düşünün ve bu vesileyle bize merhamet eden gücü hatırlayıp ona teşekkür edin. Eğer imkânınız varsa ağaca çıkın ve etrafınıza bakın sonrasında ise sırtınızı ağaca yaslayın ve sahip olduğunuz enerjinin değişimini hissedin. Sarıldığınız o ağacın size yaydığı o pozitif enerjiyi hissedeceksiniz.

Şehrin betonları arasında sıkışmış olsak ta en azından etrafımızdaki bitkiler ve canlılık ile bağlarımızı koparmamaya çalışmalıyız. Balkon bahçeciliği bunun için güzel bir yöntem. Ama en önemlisi de doğa ile iletişime geçmek ve onun iyileştirici gücünü deneyimlemek için zaman ayırmalıyız. Bunun için yapmanız gereken şey, en yakınınızdaki ağaca kollarınızı açarak dönüp ona sarılmak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu