GündemKöşe Yazıları

Ağaçlardaki Su Tesisatı Mühendisleri Bile Şaşırtıyor

Ağaçlardaki Su Tesisatı Mühendisleri Bile Şaşırtıyor

100 katlı bir bina düşünün. Bu binanın en üst noktasına kadar her kata hatta her odaya su pompalamak istiyoruz.

Bunun için; öncelikle ince hesaplarla düşünülmüş bir tesisat projesine ve bunu tasarlayacak uzman bir mühendis kadrosuna ve bunları döşeyecek maharetli tesisat işçilerine ihtiyacımız olacak öyle değil mi?

Gelin bu projeyi biraz daha karmaşıklaştıralım.

Bu döşeyeceğimiz tesisat öyle bir tesisat olsun ki binanın her tuğlasına kadar su taşıyabilsin. Ayrıca bu tesisat ömürlük olsun. Tesisatın bir yerinde herhangi bir sorun olduğunda kendi kendini onarabilsin.

Sizce böyle bir sistem yeryüzünde var mıdır?

Evet böyle bir sistem var! Böyle mühendislik harikası binalar hem de gözümüzün gördüğü her yerdeler. Kimler mi? Elbette ki ağaçlar…

Ağaçlar, köklerinden başlayıp en uç tepe noktalarına kadar böyle muhteşem bir sistemle donatılmışlar.

Ağaçlarda, suyun topraktan en uçtaki yapraklara kadar dışarıdan hiçbir müdahale olmadan taşınması mucizevi bir olaydır. Mesela 15 metre boyunda bir ağaç bir yaz gününde yarım ton kadar su topraktan yapraklara kadar taşınıp buharlaştırılabilmektedir.

Merhaba

Bu mükemmel faaliyetin gerçekleşmesi için ağaçlar çok detaylı bir sistemle donatılmışlardır. Su, ağacın köklerinden gövdesine ve dallarına doğru uzanan ultra ince borulardan kurulan bir sistemle taşınmaktadır. Yani ağaçların o odun gibi sert gövde ve dalları içerisine kılcal su boruları döşenmiştir. Evet hem de çapları yaklaşık 0.006-0.25 mm genişliğinde olan milyarlarca belki sayısını rakamlarla ifade edemeyeceğim sayıda ultra ince borular hücrelere kadar uzanmıştır. Öyleki milimetre karede yüzlerce ve bazı bitkilerde 1000 civarı ultra kılcal borular bulunmaktadır.

Bu kadar ince boruları odun gibi sert ağaç gövdelerinin içine yerleştirmek ve bu boruları bitkinin her noktasına ulaştırmak, her mevsim yeniden açıp kapamak ve tazelendirmek sonsuz bir ilim ve maharet gerektiriyor. Böyle bir boru sistemini ağaçlara yerleştirebilmek için Botanik, Anatomi, Morfoloji, Fizyoloji, Biyokimya ve Fizik bilimlerinin yanı sıra İnşaat ve Makina mühendisliği gibi bilimlerden de anlamak gerekmez mi?

Böyle bir sistemi akıl ve ilimden yoksun ağaçların tasarlaması, hatta hayatiyeti bile yoksun “odun” dediğimiz yapıların yapması mümkün müdür? Ya da bu tasarımın tesadüfen olduğunu ya da doğanın yaptığını iddia etmek aklı tatmin eder mi?

O halde bizler, bu mucizevi olayların mekanizmalarını ilmi yöntemlerle inceleyip, araştırıp, öğrenmeli ve bu olayların arkasındaki asıl iş gören kudret elini de görüp hayranlığımızı ifade etmeliyiz.

NOT: Konuyla ilgili videoyu izlemek için https://www.youtube.com/watch?v=bVa3ZM_UWxo adresini ziyaret ediniz.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu