Köşe Yazıları

Ağır Metal Birikimine Bitkisel Çözümler

Vücudumuza, yediğimiz çeşitli gıdalar vasıtasıyla istemeden de olsa ağır metaller girebilmektedir.

Endüstrinin gelişmesi ve giderek artan trafik, pestisidler, sanayi ve evsel atıklar gibi faktörler ağır metal kirliliğini arttırmaktadır. Trafiğin yoğun olduğu yol kenarlarından toplanan bitkiler, deniz ürünleri, amalgam diş dolgusu ya da bazı ambalajlar vasıtasıyla Ni, Pb, Cd, As ve Hg gibi ağır metaller vücudumuzda birikebilmektedir.

Peki, bu vücudumuzda biriken ağır metallerden kurtulmanın ya da azaltmanın doğal yolları yok mu? Elbette var. İşte size bu iş için 3 bitki önerisi: Spirulina adlı bir su yosunu, Zerdaçal ve Kişniş.

Ilık su kaynaklarında oluşan bir çeşit mavi-yeşil su yosunu olan Spirulina vücuttan cıva, arsenik, kurşun gibi ağır metali atmak için kullanılabilir. Bu yosunun kurutulmuş ve toz haline getirilmiş halini yemeklerimize katabilir ya da uzmanlarca önerilen miktarda doğrudan suyla karıştırarak içilebilir.

Güçlü bir antioksidan olan Zerdeçal bitkisinin, yediğimiz balıktan amalgam dolgulara kadar birçok yerde karşımıza çıkan cıva zehirlenmesinde etkili olduğunu gösteren klinik çalışmalar vardır. Zerdeçala şifalı gücünü veren içeriğindeki kurkumin maddesidir.

1Corianderwater 25 1508923994

Kişniş bitkisi de ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu konuda yapılan bazı araştırmalarda kişnişin sinir sistemindeki civayı arındırdığı kanıtlanmıştır.

Hem Zerdaçal hem Kişniş baharat olarak kullanılabileceği gibi çay olarak ta demlenerek içilebilir.

“Bu bitkileri de nerden bulacağız?” diyebilirsiniz. Bu durumda, mutfağımızda bulunan susam yağı ve tahin de ağır metal detoksu için önerilebilecek mükemmel gıdalardır. Susam yağının vücuttan ağır metallerin uzaklaştırılmasında önemli bir besin kaynağıdır. Ağır metalleri uzaklaştırma özelliği olan susamdan yapılan tahini yediğiniz zaman, vücutta ağır metal birikme riski azalmaktadır. Balıktan sonra helva yenilmesinin de bir amacı balıktaki ağır metalleri yok etmek içindir.

Bunların dışında bazı sebzeler de ağır metallerin atılmasında etkilidir. Soğan, sarımsak Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve lahana bunlardan bazılarıdır. Ayrıca, ıspanak, pazı, karalahana, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler de ağır metallerin atılmasında rol oynayan sebzelerdir.

Bununla birlikte, bol su içmek te böbreklerimizin daha iyi çalışmasına ve vücudumuzdaki toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olduğunu unutmamak gerekir.

 

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Fatih hocam, istifadeli bilgilendirmeleriniz teşekkür ederiz.
    Takipteyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu