Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

AĞIZ TADINDA BİR BAYRAM OLSUN!

Bu hafta son oruç haftamız ve haftaya Ramazan bayramı yani şeker bayramı. Burada uzun bir oruç dönemi sonrası hele de ardından gelen bayram ile nasıl beslenmemiz gerektiği çok önemli.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki oruç nedeniyle bir miktar yavaşlayan metabolizmamızı dikkate alarak eski beslenme düzenine geçiş yapmalıyız.

Size ilk tavsiyem kesinlikle hamurlu ve şekerli gıdalara karşı temkinli ve dikkatli olmanızdır. Bayramda eğer yoğun tatlı ve hamurlu gıdalar tüketirsek bunlar direkt yağ olarak vücuda geçiş yapacaktır bunu lütfen unutmayınız. Bu yağlarda vücutta kilo olarak kendini gösterecektir. Yulaf, bulgur, çavdar gibi ürünlerin tercihi özellikle oruç sonrası karşılaşılabilen kabızlığa karşı koruyucu olacaktır. Elbette posası yüksek meyve ve sebze tüketimi de bu noktada önemlidir. Su tüketimini de oruç sonrası arttırmak şarttır. Unutmadan bayramın ilk günü yani oruç sonrası ilk kahvaltınızı lütfen hafif yapın. Bayram ilk günü yapılan zengin aile kahvaltılarında abartmadan ve hamurlu işlerden uzak durarak hafif yiyecekleri tercih edin.

İyi de şeker bayramı şeker, tatlı yemeyin hocam diyorsunuz dediğinizi duyar gibiyim. Buna cevabım şu olacak; lütfen hamurlu ve ağır tatlılardan uzak durun, bular yerine hafif sütlü tatlılar tercih edin. Yine oruç sonrası kahve yerine sıklıkla bitkisel çayları tüketin.

Ramazan nedeniyle azalan fiziksel aktivitelerimizi de arttırmalı ve düzenli yürüyüşlerle ufak ufak başlamalıyız. Aniden yoğun bir egzersiz programı çok tercih edilmemelidir.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu