GündemDünyadan Haberler

AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri dün itibariyle başladı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından Zağnos Paşa Meydanı’nda sürdürülen etkinliklerin ardından 2018 yılı ilin çırağı, kalfası ve Ahi’sine ödülleri verildi.

Ahilik Haftası etkinlikleri Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Prof. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Bandırma’daki programa katılması nedeniyle Valilikteki ziyarette esnaf teşkilatlarını Balıkesir Vali Yardımcısı Bayramali Köse karşıladı. Vali Köse ülkemizde son günlerde yaşanan döviz kurlarındaki hareketlilikten kurtulmasının yine esnaf teşkilatının üretimi bırakmadan daha da arttırılmasından geçtiğini ifade etti. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem ise Balıkesir’de 43 bin esnafın bulunduğunu belirterek “Ahilik kültürünü genç kuşaklara aktarmak ve unutulmaması gerekiyor. Biz esnaflar bu zor süreçlerde üretim yaparak devletimizin yanında yer alacağız” diye konuştu.

Valilik ziyaretini ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden esnaf teşkilatlarını karşılayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zekai Kafaoğlu Ahilik kültürünün en büyük değerinin dürüstlük olduğunu belirterek “Biz belediye olarak her zaman esnaf teşkilatlarının yanındayız’’ ifadelerini kullandı.

ERDEM ‘’ÜRETKENLİK VE BİLGELİĞİN ADI AHİLİK’’

Ahilik Haftası nedeniyle kortej halinde Mehter Takımı eşliğinde Zağnos Paşa Meydanına geçilen programın ardından Zağnos Paşa Meydanı’nda mehter takımının yaptığı gösterinin ardından konuşan Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem “Bilindiği üzere, Ahilik, 13.yüzyılın ilkyarısından 14.yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da, Balkanlarda ve Kırımda yaşamış olan Türk Halkının Sanat ve Meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Ahilik Teşkilatı, haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, mükemmel bir çırak –kalfa-usta ilişkisi kuran, sürekli insana saygı ve sevgiyi işleyen, vatanperverliği, bayrağı, ezanı ve devleti mukaddes sayan, çoğulcu demokrasinin hakim olduğu bir teşkilattır.

Toplumun tüm ihtiyaç duyduğu konulara çözüm getirmiştir. Tarih bilginleri Doğulu ve batılı gezginler, Ahileri, iyi insan, iyi anne baba, iyi komşu, iyi vatandaş, iyi işçi, iyi işveren ve iyi yönetici olarak tarif ederler. Üretkenlik, çalışkanlık, bilgelik, bilgiye sahip olmak için olağanüstü fedakarlık, vatanseverlik, ahlaklılık, milli ve manevi değerlere ölesiye bağlılık, ahiliğin temel öğretileridir’’ ifadelerini kullandı.

YILIN AHİSİ ‘’ALİ MADANOĞLU’’

Halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından yılın çırağı, kalfası ve ahisine ödülleri verildi. Yılın çırağı Burak Kaymak’a ödülünü Ticaret İl Müdürü Nuray Paköz, ilin kalfası Halil İbrahim Aksungur’a ödülünü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Hocaoğlu, yılın ahisi Ali Madanoğlu’na ödülünü ise Balıkesir Vali Yardımcısı Bayramali Köse ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem verdi. Tören hatıra resmi çekilmesi ve pilav ayran hayrının ardından son buldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu