GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Ahmet Akın Elektrik Kesintilerinin Nedenlerini Değerlendirdi

Ahmet Akın Elektrik Kesintilerinin Nedenlerini Değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın “elektrik kesintileri” raporu hazırladığını açıkladı

 “YETERLİ YATIRIM YAPILMIYOR ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın “elektrik kesintileri” raporu hazırladığını açıkladı.  Balıkesir de dahil olmak üzere dağıtım şirketlerinin yeterli yatırımı yapmadığını iddia eden Akın, “Elektrik kesintilerinin yaşandığı kırsal bölgelerde elektrik dağıtımı 70’li yıllardan kalan ağaç direkler aracılığıyla yapılıyor. Balıkesir kırsal mahalleleri de böyle. Oysa dağıtım şirketleri vatandaştan yatırım yapmak için de para topluyor” dedi.

“ ŞİRKETLERİN BORCU 7 MİLYARA YAKLAŞTI”

CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye genelinde elektrik kesintileri konusunda hazırladığı raporda, son günlerde en az 24 il ve 43 ilçede elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Akın, tamamen özelleştirilen elektrik dağıtımından 13 milyar dolar elde edildiğini ve şirketlerin borcunun ise 7 milyara yaklaştığını iddia etti. CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın paylaştığı söz konusu raporunda şunları kaydetti:

 “AĞAÇ DİREKLER KULLANIYOR ”

“Kesintilerin yaşandığı pek çok kırsal bölgede elektrik dağıtımının ağaç direkler aracılığıyla yapıldığı gözlemlenmektedir. 1970’lı yıllardan kalan söz konusu ağaç direklerin yıkılması nedeniyle kırsal bölgelerde vatandaşlar hem aydınlatma sıkıntısı yaşarken, hem de iletişime erişimde kesintiler yaşamaktadır. Pek çok kent merkezindeki iletim hatlarının yerin üzerinde bulunması; en küçük bir olumsuz havada bile kesintilerin yaşanmasına neden olmaktadır.

 “SORUMLULUK DAĞITIM ŞİRKETLERİNDE “

Elektrik kesintilerine neden olan alt yapı arızalarını gidermek ve dağıtım sisteminin nitelikli bir şekilde çalışır durumda olması özelleştirilen dağıtım şirketlerinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır. Özelleştirmeyle Türkiye 21 bölgeye ayrılarak elektrik dağıtımı tamamen özelleştirilirken; özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan bazı şirketlerin alt yapı yatırımlarını yeteri kadar yapmadığı ileri sürülmektedir.

 “ŞİRKETLER BORÇ BATAĞINDA”

21 bölgeye ayrılarak işletme hakkı özelleştirilen elektrik dağıtımından elde edilen gelirinin 13 milyar dolar olduğu belirtilmektedir. Şirketlerin 10 milyar dolar kredi kullanmasının ardından döviz kurundaki rekor artış nedeniyle zarar ettiği ve bankalara olan borcun yaklaşık 7 milyar dolar olduğu kaydedilmektedir. Buna göre dağıtım şirketleri yaklaşık yüzde 50 oranında borçlu bulunmaktadır.

 “YETERLİ DENETİM YAPILMIYOR ”

TEDAŞ’ın dağıtım tesislerinde malik sıfatıyla yapması gereken yıllık kontrolleri yapmadığı Sayıştay tarafından da tespit edilmektedir. İşletme hakkı devir sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilmesi gereken kontrollerin ve devir kapsamına giren malvarlığı değerlerinin denetlenmediği belirtilmektedir. EPDK’nın da dağıtım şirketleri üzerinde yeteri kadar denetim yapmadığı eleştirileri yapılmaktadır. Dağıtım şirketlerinin her yıl yatırım programlarını sunması ve bu kapsamda alt yapı yatırımının yapılıp yapılmadığının EPDK tarafından denetlenmesi gerekmektedir.

 “BAKANLIK DENETLEMİYOR”

Kaliteli hizmet vereceği gerekçesiyle özelleştirilen dağıtım şirketleri sözlerini tutmadı. Vatandaşlarımız ödedikleri her faturada yapılması gereken yatırımların bedelini kuruşuna kadar ödüyor. Ancak dağıtım şirketleri bırakın hizmeti iyileştirmeyi ve ucuzlatmayı, kesintisiz bir hizmet bile sağlayamıyor. Şirketler yapması gereken yatırımları yapmıyor, Enerji Bakanlığı da EPDK da bu olup biteni seyrediyor. ”

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu