Köşe Yazıları

AİLE OLMANIN SORUMLULUĞU

AİLE OLMANIN SORUMLULUĞU

Ne güzel bir duygudur aile olmak ve aşkın, sevginin birleştiği bir yuvada hayatı paylaşmak. Temelini; saygı, sevgi, sabır ve sadakat ile inşa etmek ve çıkılan her bir basamağın sorumluluğunu da birlikte üstlenmek. Yoksa nedir ki aile olmak?

Aile olmak; aşkın, sevginin ve sahip olmanın ötesinde, gerçekten hazır olmayı ve yaşamın getireceği sorumluluklara göğüs gerebilmeyi gerektiren önemli bir karardır. Zira aile olma yeterliliğine sahip bireylerden kurulmuş olan aileler, sağlıklı ve gelişmiş bir toplumun da göstergesidir.

İlgili Makaleler

Aşk ya da sevgi zamanla alışkanlığa dönüşür ve birbirini tanımak için fırsat yaratamayan çiftlerde hayal kırıklıkları başlar. Aslında işin tanıma kısmı, aile kurmadan önce olmalı ki birlikte yaşamanın getirdiği sorumlulukların bilincinde, olası sorunlar için akılcı çözüm yolları aranabilsin.

Aile ya da ebeveyn olmak için bir okul veya bir yeterlilik sınavı yok. Ancak bunca sonlandırılan evlilikleri, bunca şiddeti ve heba olan çocukları görmek, “Keşke olsaydı ”dedirtiyor insana. Hatta toplumun en önemli öğesi olan ailenin ve çocuk yetiştirmenin, deneme yanılma metodu ile öğrenilecek kadar basit bir konu olmadığının da farkındayız artık, yaşadığımız, gördüğümüz ya da şahit olduğumuz aile facialarının karşısında.

Aile olmak; temel duygusal ihtiyaçları gidermek, üremek, güvende hissetmek, tamamlanmak ya da çıkarcı amaçlar gibi nedenlere dayalı olmaktan çok, sevgi, saygı, güven, fedakârlık ve hoşgörüye dayalı olmalıdır. Zira aile, bir çocuğun güvenli gelişebileceği en ideal ortamdır. Ve çocuğun gelecekte kuracağı aile modeli, içinde büyüdüğü aile modelinden pek de farklı olmayacaktır.
Bu nedenle nikâhta keramet aramak yerine, aile kurmayı düşünen çiftler için sağlık taramasının yanında zorunlu bir eğitim sürecinin olması ve aile kurabilirliklerine göre karar verilmesi, mevcut ailelerin de benzer bir eğitime tabi tutulması, hem aile kurumunun sürekliliği hem de toplumun huzuru için olumlu katkı sağlayabilir. Bu fikir her ne kadar ilk bakışta özgürlüğü kısıtlayıcı görünse de, belki de birçok toplumsal sorunumuzun çözümü bu uygulamayı bekliyor olabilir.

 

Demet Tok

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu