GündemKöşe Yazıları

AK Parti adayları belli gibi..

31 Mart yerel seçimleri için parti ve ittifaklar Balıkesir’de Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını açıkladı. AK Parti ve MHP cephesinde Yücel Yılmaz, CHP ve İYİ Parti cephesinde ise İsmail Ok’la seçimlere gidecek koalisyonlar. Koalisyon diyoruz çünkü ‘İttifak’ koalisyonun yeni versiyonu oldu.

Belki de Türkiye’de partilerin genel merkezleri cephesinde ilk defa koalisyonla yerel seçimlere gidiliyor. Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı. Yerel seçimlerde genelde partiler kent ve toplum tarafından kabul gören adayları koyarlardı listelerine. Şimdi ise genel seçim havasında yerel seçimlerde.

Bunun önemli nedenleri var tabi. En başta bu seçimlerin yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir nevi güvenoyu niteliği taşıması. Mecliste biliyorsunuz bu ittifaklar devam ediyor. Eğer AK Parti ve MHP cephesi bu seçimlerde özellikle büyük şehirleri kaybederlerse, sisteminde sorgulanacağı endişesini taşıyorlar. Diğer cephede aynı şekilde büyükşehirlerin büyük bölümünü kazanırlarsa sistemi sorgulamaya başlayacaklar.

Öte yandan ekonomik durum, dış politika ve siyasette yaşanan gerginliklerde bu seçimin önemini gösteriyoruz.

Balıkesir’de önceki gün sosyal medya ve gazete manşetlerine 18 ilçenin AK Parti adayları da düştü. Bir çoğu mevcut belediye başkanı. Değişim yaşananlarsa genelde 3 dönem kuralını dolduranlar. MHP’ye ise bu listelerden Balya ve Ayvalık’ın bırakıldığı görülüyor. Bu haftasonu bu listeler büyük ihtimalle düzenlenen bir program ile kamuoyuna açıklanacak.

CHP ve İYİ Parti cephesinde ise pazarlıkların sürdüğü dedikoduları var kulislerde. 5-6 ilçenin İYİ Parti’ye diğerlerinin ise CHP’ye bırakılacağı konuşuluyor. Bunun için kamuoyu araştırmaları ve anketlerde çıkan sonuçlar masaya yatırıldı. Sıkı bir pazarlık var.

İYİ Parti Balıkesir’de CHP’nin Ahmet Akın’ını geri çektirdi. Bunu çoğu CHP’li kabul etmedi ama genel merkezlerde yapılan pazarlıklar bunu gerektirdi. 3 büyükşehir CHP’ye verildi. Neredeyse ülke nüfusunun yarısının yaşadığı yerler. Böyle bakınca 10 Balıkesir ediyor buralar en az.

Seçimler giderek yaklaşıyor. Heyecan dorukta. Vatandaş ise beklemede. Karar tabiki vatandaşın..

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu