GündemSiyaset

Ak Parti Grup Sözcüsü Şahin’den Tarihi Meydan Projesi Açıklaması

Ak Parti Grup Sözcüsü Şahin’den Tarihi Meydan Projesi Açıklaması

Ak Parti Grup Sözcüsü Şahin’den Tarihi Meydan Projesi Açıklaması. Balıeksir Büyükşehir Belediyesi AK PartiGrup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin Zağnos Paşa-Karesi Türbesi Tarihi Meydanı’nda yapılan projelerle ilgili açıklamada bulundu.

Projenin Görüntülerini Paylaştı

Balıeksir Büyükşehir Belediyesi AK PartiGrup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin Zağnos Paşa-Karesi Türbesi Tarihi Meydanı’nda yapılan projelerin tamamlandığı halinin görüntülerini paylaşarak bazı açıklamalarda bulundu. Tarihi Meydan’da ve Zağnos paşa Camii’nin avlusunda yapımı süren çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Şahin şunları kaydetti:

09F5F298 2F9D 43C1 Aeb6 Edb5957E84D9

Zağnos Paşa-Karesi Türbesi Tarihi Meydanı Balıkesirin 40 Yıllık Rüyası

Zağnos Paşa Camisi Balıkesir’imizin en önemli tarihi mirası ve en gözde simgelerinden birisidir. Günümüze aynı alanda Paşa hamamı ve Karesi Türbesi gelebilmiştir.

Çok uzun zamandır Zağnos Paşa Camisi, Paşa Hamamı ve Karesi Türbesi’nin birbiriyle irtibatını kesen son yıllarda yapılmış konut ve işyeri binalarından temizlenerek ortaya çıkacak Meydan ile birlikte tarihi dokusuna uygun hale getirilmesi kamuoyunda konuşula gelmiştir.

40 Yıldır Her Belediye Yönetimi Bir Adım Attı

1980 yılı sonrasından itibaren hemen hemen her göreve gelen Belediye yönetimleri Zağnos Paşa Camisi çevresinde çeşitli düzenlemeler yapmıştır.

Bu alanda önce Paşa Camisinin hemen bitişiğindeki birkaç bina yıkılarak üzeri Cami Bahçesi alt bölümünde yeraltı tuvaletleri yapılmıştır.

Ardından Karesi Türbesinin önünde ve Cami çevresindeki Toplu Taşıma Araçları bekleme durakları kaldırılmıştır.

Mahkeme Kararıyla Meydan Oldu

Daha sonra Hal Binası yıkılmıştır. Hal Binasını yıkan yönetim binanın yerine yeni bir AVM diye nitelenen işyerleri ve ortaya çıkan meydanın altını kapalı otopark yapmak üzere projelendirip işe başlamıştır. Ancak tarafımdan açılan İdari Dava sonucunda bina yapımı Mahkeme kararı iptal edilmiş alan Meydan olması sağlanmış ve şehrimiz ilk defa büyük bir meydan sahibi olmuştu.

Tarihi Doku Bina İşgalinden Kuruldu

2014 yılında Büyükşehir olmamız ile birlikte Zağnos Paşa Camisi, Paşa Hamamı ve Karesi Türbesi arasında kalan binaların tamamının kamulaştırılarak yıkımı sağlanmıştı. Bu sayede bu tarihi mirasımızın Meydan ile bütünleşerek görünür hale gelmesi, bu alanda şehrin tarihi dokuya uygun dönüştürerek büyük bir Meydan ve yaşam alanı oluşturmanın son aşamasına gelinmişti.

0E5Cf051 4D80 4D8B 8E63 Faa6B9D7E0C3

Tarihi Balıkesir Yolculuğu”nun ilk Adımı

Balıkesir’in tarihi dokusunun yeniden görünür hale gelmesi Zağnos Paşa camisi, Karesi Türbesi’nin bulunduğu bu Meydandan başlayarak tarihi Balıkesir evlerinin günümüze gelenlerinin restorasyonun, sonradan yapılan diğer yapıların ise tarihi dokuya uygun cephe yenilemesi için Büyükşehir Belediyemizin hazırladığı plan ve proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği için hayata geçirmek için ilk etap olarak Zağnos Paşa Camisi çevre düzenlemesi son olarak Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun geçtiğimiz ay projemizin onayı ve verdiği izin ile çalışmalar başlamıştır.

Bu günlerde yaptığımız çalışma Çamlık’a kadar uzanan Dumlupınar Mahallesi’ndeki tarihi Balıkesir evleri, tarihi Balıkesir Sokaklarının yeniden ortaya çıkaracak olan büyük ve bütüncül projenin ilk etabıdır.

Lonca Çalışmaları Tarih Yolculuğunun Giriş Kapısı

Zağnos Paşa Cami çevre düzenlemesi çalışmasına paralel olarak bu bütüncül projenin bir ayağı Deve Loncası mevkiinden Zağnos Paşa Camisi’ne ulaşımı sağlayan yolda trafik, kaldırım ve altyapı değiştirme ve düzenleme çalışması da başlatılmıştır. Bu kapsamda kaldırımlar genişletilerek yayalarımıza rahat yürüyüş imkanı sağlanacaktır. Deve Loncası Kavşağına şehir merkezinden gidişte Sarıkız Heykelinin bulunduğu alanda Paşa Cami tarafına dönüşteki sıkışıklığı kaldırmak üzere dönüş ve düz gidiş ayrılarak trafik sıkışıklığının ortadan kaldırılması sağlanacaktır.

Deplase Bitti Asfalt Başlayacak

Ayrıca Çamlık, Dumlupınar ve Karaoğlan Mahalle’lerinden gelerek Paşa Camisi ve Meydan etrafında birikerek esnaf ve hemşerilerimizi sıkıntıya sokan yağmur sularının tahliyesi için yağmur suyu ile kanalizasyonun ayrı hatlarla ayrılması sağlanmış, bu arada BASKİ su hattını da kayıp kaçağı önlemek amacıyla yenilemiştir. Yeni çalışma sebebiyle diğer alt yapı elemanları olan elektrik, doğalgaz, internet ağları da deplase edilmiştir. Bu alanda alt yapı yenileme ve deplase çalışması bitmiş olup önümüzdeki hafta başında asfaltlama ve kaldırım çalışması başlayacaktır.

Yaygara Yapan Zihniyet Yine İş başında Hatırlayacağınız üzere yaklaşık bir yıl önce TBMM’ye kadar büyütülerek ülke gündemine kadar yaptıkları yaygarada “Paşa Camisi Satılıyor” diye iftira kampanyası düzenleyenler şimdi de “Proje Yok, Yapamıyorlar, Fahiş para harcıyorlar, yaptıklarını söküp yeniden yapıyorlar” gibi akıldışı iftira yalan algı kampanyası düzenliyorlar.

Belediye Meclisinde “Paşa Camisini Satıyorsunuz” diye çığlık atanlar, gazete ve sokaklarda konuşup yayın yapanların bu gün dedikodu yapanlarla aynı kişiler olması tesadüf değil, bir zihniyetin ifşasıdır.

Dedikodu Mahfilleri İlk Günden Laf Üretiminde

Bu arada maalesef şehrimizin dedikodu mahfilleri yalan yanlış bilgileri yayarak yapılan çalışmaları akıllarında gölgeleme, karalama çalışmalarına da ilk günden başlamıştır.

Yine maalesef son olarak bu dedikodu odaklarının algı çalışmasına CHP İl Başkanı da kapılarak ne kadar bilgisiz ve ilgisiz olduğunu ortaya bir kez daha dökmüştür.

Yönetmeyi Aspirin Satmakla Karıştırıyor

Devlet ve Belediye yönetmeyi, hizmet üretmeyi “Aspirin satmak” karıştıran CHP’nin İl Başkanı “Yapılan çalışmalar Plansız Projesiz, ben yaptım oldu şeklinde, yapıp bozarak gereksiz harcama ile zarar oluşturulduğu” gibi akla ve mantığa aykırı sözler sarf etmiştir.

Kurul İzni Olmadan Çivi Bile Çakılamaz

Zağnos Paşa Camisi tarihi bir yapıdır ve etrafı Yeni çarşı, Hasan baba çarşısı dahil tescillidir. Bahçesinde, etrafında Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nun izni olmadan çivi bile çakılamaz. Yapılacak olan çalışmanın projesi, görselleri, kullanılacak malzemenin niteliği, boyanın, taşın rengi gibi her türlü teferruat Kurul iznine ve denetimine tabidir. Nitekim proje hazırlanarak, malzeme nitelikleri dahil yapılacak çalışma hazırlanarak Kurula sunulmuş, onun istekleri ve değişiklikleri sonucunda çalışma Ekim sonunda önce altyapı çalışmaları olmak üzere başlamıştır.

Koruma Kurulu Çalışmaların Her Anını İzliyor

Tarihi alanlarda Kurul izin sonrasında yapılan çalışmayı sürekli denetlemektedir. Zira yapılacak kazılarda yeni tarihi bulgular, eserlerin çıkması, onlara zarar verilmemesi için çalışma Kurulun gözetiminde yürütülmektedir. Nitekim çalışma sırasında sık sık Kurul çalışmayı durdurarak alanda kazıları incelemektedir. Nitekim Caminin Meydan tarafında tuvalet ve bayan abdestlikleri için yapılan kazı sırasında Caninin ilk yapım yıllarından olduğu belirtilen bir duvar ortaya çıkarak Kurul tarafından koruma altına alınmıştır.

Paşa Camisine Sadece Cenazede Fotoğraf Çektirmeye Gelenler Rahatsız Olmuş

Büyükşehir Belediyesi ilk olarak 2014 yılında Cami cemaati ve çevre esnafının talepleri doğrultusunda mevcut yeraltı tuvaletlerini yenilemişti.. Ancak yeni projede Cami bahçesinin iki katına çıkarılması ve Cami cemaati ve çevre esnafının görüşleri de göz alınarak yeni düzenlemede Bay ve Bayan tuvaletlerinin izbe ve yeraltında sıkışıklığından kurtarılarak ve eskiliği hissedilen Bayan Abdest Alma Yeri ilave edilmiş, hemşerilerimize yakışan nitelikte, ferah, temiz, daha kullanışlı mevcut tuvaletlerin yaklaşık üç katı büyüklüğünde Meydan tarafından ve Paşa Hamamı tarafından girişi olan giriş üzerinden yürünerek Cami Bahçesine ulaşılan bir proje yapımına başlanmıştır.

Herkes Kullanabilsin Diye Düşünüldü

Tuvaletler sadece Cami Cemaatine yönelik değil Meydana doğru giriş verilerek çevre esnafı ve alışverişe, ziyarete gelen hemşerilerimizin kullanabilmesi için düşünülmüştür. Paşa camisine cenaze namazı için ve cenaze namazı kılarken fotoğraf çektirmeye gelenler, abdest alırken, Camide vakit namazı kılarken görmediğimiz kişiler yapılan Cami Bahçesi düzenlemesi, tuvaletler ve bayan abdest alma yerlerini dillerine dolayarak akıllarınca siyaset yapmaktadırlar. Türk İslam inancına uygun beş yıldızlı oteldeki tuvaletlere, abdest alma yerlerini lüks gören zihniyetin dedikodusu gerçek niyetleri ve yaşam tarzlarını ele vermiştir.

Bizzat Biz Önerge Verdik

Şu anda çalışması süren Proje Ağustos ayı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bizzat şahsımın hazırladığım önerge tarafımdan ve Ekrem Yavaş ile Yasin Sağay imzasıyla Belediye Meclis’ne verilerek Kent Estetiği Komisyonu’na sev edilmişti.

Projeyi İnceleyen Kent Estetiği Komisyonunda İki CHP’li Var

Kent Estetiği Komisyonumuz Projeyi alanda inceleyerek Meclise Proje hakkında bilgi vermişlerdi. Bu Komisyonda İki tane CHP’li, Bir tane İyi Parti’li Dört tane de Ak Parti’li Meclis üyemiz vardır. Bu Komisyon rapor ve eklerini 25 Ağustos tarihli Büyükşehir Meclisi’ne verdiler. Raporun ekinde proje detayları dahi var. Örneğin mevcut halindeki yeşil alan miktarı ile projemizdeki yeşil alan miktarı, Cami bahçesinin mevcut büyüklüğü ile projedeki Cami bahçesinin büyüklüğüne kadar ayrıntılar rapora yazılarak Projenin Kurul izni beklediği yazılmıştır.

CHP Grupta CHP Belediyelerindeki Rant Bölüşümünü mü Konuşuyor

CHP İl Başkanı Büyükşehir Meclisi’nin Grup Başkanıdır, her ay üç ya da dört defa yapılan Meclis toplantıları öncesinde bütün partiler Grup Toplantısı yaparak Meclis gündemini değerlendirmektedirler. Biz CHP’yi de Grup toplantısında Meclis gündemini konuşuyor sanıyorduk.. Konuşsalardı CHP İl Başkanı kendi Meclis üyesinin incelediği, Meclise sunduğu Raporu yani bu gün “Yok” dediği Zağnos Paşa Camisi Çevre düzenlemesi projesini görmüş olurdu.. Üstelik CHP İl Başkanı raporun görüşüldüğü Meclis Toplantısına da katıldı..

İnceleme Raporu Dosya Halinde Ağustos’ta Verildi

Ayrıca Meclis öncesi görüşülecek gündem ve raporlar ekleri CHP İl başkanı da ve İyi Parti, Ak Parti, Demokrat Parti MHP İl Başkanlarına dosya halinde veriyoruz..

CHP’nin il başkanına soruyoruz

Sana gönderdiğimiz Gündem dosyası ve eklerini okumuyor musun veya okuyup anlamıyor musun ? Grup Toplantısında siz Büyükşehir gündemini konuşmadığınız ortaya çıkıyor, ne konuşuyorsunuz, Grup toplantısındaki bağırıp çağırmalarınız koridorlardan gazete sütunlarına ulaşıyor, yoksa CHP’li ilçe Belediyelerindeki rant dağıtımı kavgası mı yapıyorsunuz..? Yoksa Meclis üyeleri seni ciddiye almıyor sana bilgi vermiyor seni takmıyor mu? Senin sözünün üstüne söz söyledi diye partiden attığın Cengiz Dikici gibi seni takmayan Meclis üyelerini de partiden atacak mısın? Üç günde bir Büyükşehir Belediye hakkında ileri geri konuşan seni konuları biliyor ilgileniyor sanıyorduk, yanılmışız.. Bu boş konuşma metinlerini eline kim tutuşturuyor.? Yapımı devam eden Tuvaletler, abdesthane ve merdiven, alt geçitin olduğu yapım işi pahalı daha ucuza yapılır demişsin.. Madem bir bakışta daha ince işleri olmamış kaba betona bakarak inşaat maliyet analizi yapabiliyorsun şu Erdek’te CHP ilçe yöneticisinin sahibi olduğu CHP eski Milletvekilinin müteahhitlik yaptığı CHP’li Erdek Belediyesinin yıkmayıp ipe un serdiği kaçak yapının maliyet analizi ile ortada dönen rant miktarını da söyleyiver..

Serkan Sarı 5 Yıl Karesi Meclis ve İmar Komisyon Üyesiydi

CHP’nin İl Başkanı 5 yıl boyunca Büyükşehir Belediye başkanımız Yücel Yılmaz’ın Karesi Belediyesinde Meclis üyeliği ve İmar Komisyonu üyeliğini yaptı… 6 yaşındaki çocuk 5 haftada okuma yazma öğreniyor ama CHP İl Başkanı 5 senede ne Yücel Yılmaz’ın vizyonunu, şeffaflığını öğrenemediği gibi Belediye yönetimi, belediye hizmetlerinin nasıl ve hangi aşamadan geçtiğini öğrenememiş..

5 Yılda Yücel Yılmaz’ı Öğrenememiş

Konuşmalarına baktığımda rahatlıkla söyleyebilirim ki 55 sene geçse gene öğrenemez, işte böyle birkaç dedikoducunun birkaç muhalefet hastalığına kapılmış gazetecinin trolü olmaya devam eder..

Birkaç Gazeteci Üç Beş Dedikoducu Trollemiş

Yazık Atatürk’ün kurduğu CHP Serkan Sarı gibi okuduğunu, dinlediğini anlamayan, partisine hakim olamayan, ilçe başkanından Meclis Üyesine partililerinin kendisini ciddiye almadığı eleştiri yapıyorum diye bilgisizliğini sergileyip tolk sow cu gibi hemşerilerimize kendini güldüren, birkaç gazeteci ve üç beş dedikoducunun kendi amacı için kullandığı trol haline düşmüş yöneticilere sahip olması hem ülkemiz hem şehrimiz için kayıp aslında.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu