GündemEkonomiSiyaset

AKIN ‘VERGİ ADALETİ’ İSTEDİ

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ekonomik krizin etkisinin esnaf, sanayici, çiftçi, emekli kadar çalışan kesimin ücretlerin de erittiğini söyledi.

Yaklaşık 25 milyon ücretliyi ilgilendiren kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sunduğunu belirten CHP’li Akın, “Ücretle çalışanların, vergi adaletsizliği nedeniyle daha çok vergi vermek zorunda kalıyor. Bu ekonomik koşullarda bir de vergi adaletsizliği ile karşı karşıya kalan çalışanlarımızın nefes almasını istiyoruz” dedi. Ekonomik kriz, enflasyon ve hayat pahalılığı ile boğuşan çalışanların ücretlerinin bir de artan oranlı vergi tarifesine göre hesaplanması nedeniyle daha da eridiğini savunan CHP’li Ahmet Akın’ın ücretliler için vergi adaletini sağlayacak düzenlemesi 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif kanunlaşırsa, Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde ücretliler için esas alınan tarife kaldırılıyor ve ücretlinin aylık gelir vergisi oranı yüzde beş olarak düzenleniyor.

‘ÖDEME GÜCÜNE GÖRE VERGİ’

Kanun teklifinin gerekçesinde vergi oranlarının yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükselmesi aşamasında ücretlerde fazla vergi kesintisi yapıldığı belirtilerek ücretli çalışanlarının alım gücünün her geçen gün biraz daha eridiği vurgulandı. Gerekçede, “Vergi matrahı yükseldikçe tüm matraha uygulanacak olan oran da yükselmektedir. Yani matrahtaki artış çok az olsa bile, bir basamaktan diğerine geçildikçe yeni basamağa karşılık gelen oran tüm matraha uygulandığından vergi yükü çok fazla yükselmekte ve ödeme gücüne göre vergileme ilkesi açısından gerçek ödeme gücünü kavramaya ters düşmektedir. Sonuç olarak, bu durum vergi adaletiyle de bağdaşmamaktadır” denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu