GündemKöşe Yazıları

Alışveriş Farklı Duygularımızın Etkisi Altında

Alışveriş Farklı Duygularımızın Etkisi Altında

 

Bazen, hiç ihtiyaç duymadığımız halde eğer sevinçli, üzüntülü veya öfkeliysek farklı duyguların etkisiyle birşeyler satın alabiliyoruz.

Herkes bazı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belli zamanlarda belli miktarda alışveriş yapar.Tabiki her anlamsız, gereksiz ya da aşırı alışveriş davranışı hastalık anlamına gelmiyor.  Alışveriş bağımlılığı dendiğinde; takıntılı biçimde alışveriş yapma, alışveriş yapmayı düşünme, alışverişle ilgili planlar kurma gibi durumları kast ediyoruz. Alışveriş bağımlıları, ihtiyaç dışı ve kontrolsüzce para harcar. Bu durum kişinin ailevi, sosyal ve mesleki hayatını olumsuz yönde etkiler.

Çoğumuz açken bir markete girdiğimizde herşeyi almaya meyilliyizdir. O nedenle uzmanlar tokken alışveriş yapmayı öneriyor. Anormal alışveriş yapma davranışı belki yüz yıldan fazladır psikiyatrlar tarafından fark edilmiş.Bu konuda Psikiyatrinin öncülerinden Emil Kraepelin ve Eugen Bleuler, 20. yüzyılın başında, dürtü kontrol güçlükleri arasında “onyomani” yani satın alma dürtüsünden bahsetmişler. Ancak, 1980’lerin başına kadar onyomani hakkında pek az şey yazılmış. Dünya savaşlarının yaraları sarılıp özellikle batı toplumlarının refahının ve tüketimin artmasıyla birlikte alışveriş sorunları da daha fazla görünür olmaya başlamış. Günümüzde ise globalleşmenin etkisiyle, aşırı alışveriş yapmak tüm toplumların sorunu haline gelmiştir.Bilinli alışveriş önemli.O nedenle bilinçli alışverişin püf noktalarından bahsedeceğim sizlere bugün.

Alışverişte Nelere Dikkat Edelim?

Alışverişlerde mutlaka fiş ve fatura alın. Böylece vergi kaçağına ortak olunmadığı gibi ayıplı çıkan bir mal ve hizmete karşı hak arama olanağını elde edersiniz.

Alışveriş için en uygun zamanı belirleyerek, gün içerisinde en tenha saatlerde alışveriş yapın. Aç, yorgun, hasta veya keyifsiz iken alışverişe çıkmayın.

Gıda alışverişini hijyen kurallarına dikkat edilen, personelin maske, bone, eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanılan yerlerden yapın.

Alışverişe çıkarken liste hazırlayarak çıkın. Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulunur. Etiketin içindekiler bölümünü inceleyin. Üretim veya ithalat izni olup olmadığına, son tüketim tarihine dikkat edin.

Dondurulmuş gıdaları alışverişin en sonunda alın ve en kısa sürede eve ulaştırılarak derin dondurucuya koyun.

Yaş sebze ve meyve hariç, hiç bir gıdanın açıkta muhafazasız şekilde satılanından almayın. Taze balık dışında hiç bir et ve et ürünü açıktan satın alınmamalıdır.

Satın alınacak kırmızı etin dış yüzey rengi parlak kiraz kırmızısı olmalıdır.

Sucuk alırken, kılıf dışına yağ ve su bırakılmamış olması, kılıf içerisinde hava kabarcıklarının bulunmamasına dikkat edin.

Açıkta satılan sütleri kesinlikle almayın. Ambalajlı sütleri açıldıktan tüketilene kadar mutlaka buzdolabında saklayın. Çiğ sütleri oda sıcaklığında bekletmeyin.

Satıcının söylediklerinden ziyade kendi araştırmanız sonucu edindiğiniz bilgiye itibar ederek alışveriş yapın. Alışverişte önce hafif sonra ağır ürünleri alın.

Alışverişi makul ölçüde çeşit bulunan market, mağaza ve pazarlardan yaparak seçme hakkınızı rahatça kullanın.

İndirimli satışlarda ürünün modelinin eski, serisi bitmiş, defolu veya bozuk olmamasına dikkat edin. Ürünün iade veya değişiminin yapılıp yapılamayacağı, garanti kapsamı ve şartlarını sorun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu