Köşe YazılarıFahri Sağlık

Allah’ım Azabından Affına Sığınıyoruz

Allah’ım Azabından Affına Sığınıyoruz

 

06 Mart 2023 Pazartesi gününü 07 Mart Salı gününe bağlayan gece Berat Kandilidir. Bu kandil aynı zamanda Ramazan ayına on beş kaldığının habercisidir. Berat gecesi, milletçe büyük bir coşku ve sevinç içinde kutladığımız mübarek kandil gecelerimizden birisidir. Bu gecede alacağımız berat belgesi ile inşallah Ramazan ayına manevi duygularımızı üst seviyelere yükselterek gireceğiz.

İlgili Makaleler

Berat; temize çıkmak, affa uğramak, berî olmak demektir. Şaban’ın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yüklerinden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Sevgili Peygamberimiz   “Şu beş gecede yapılan dualar geri çevrilmez: Regaip gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi.” Buyurmuştur.

Berat gecesi ile ilgili Hz. Peygamberin dilinden tüm mahlûkatı kuşatıcı şu müjdesine kulak verelim:

“Şaban ayının yarısı gecesi (Berat Gecesi) oldu mu onu ibadetle geçirin. Gündüzünü de oruç tutun. ( gündüzü Salı günüdür. ) Zira Allah Teâla, bu gece güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli eder ve kullarına şöyle hitap eder;

“Şaban ayının ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve tan yeri ağarana kadar, “Yok mu benden af dileyen, onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim? Yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle! Der”

Hz. Peygamber (s.a.v.), bu gecede tövbe edip bağışlanma dileyen müminlerin sayısının çokluğunu bir benzetmeyle Hz. Ayşe validemize şu şekilde anlatmıştır:

“Allah Teâlâ Şaban ayının yarısı gecesinde (Berat Gecesinde) dünya semasına rahmetle tecelli ederek, Beni Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok kimsenin günahlarını bağışlar.”

Ayrıca, bu gece bizden istenen çokça tövbe ederek yüce yaratıcıdan af dilemektir. Çünkü tövbe, bir sayfayı kapatıp yeni bir sayfa açmaktır. Bunun yanında, hatalarla dolu geçmişe bir daha dönüp bakmamaktır. Dahası, yeniden kulluğa talip olmaktır. Bununla beraber, yaratıcı ile yeniden bir sözleşme yapmaktır. Bu gece tövbe etmek, kötü duygu, düşünce ve davranışlardan arınmak, aydınlığı örten perdeleri kaldırmak gerekir. Tövbe sayesindedir ki, insan, egosunu aşarak ihtiraslarını yenebilecek bir şahsiyet olgunluğuna erişebilir. Bu gecede yapılacak tövbe ile ruhlar arındırılır, söz, davranış ve hareketlere yön verilir. Bu gecede yapacağımız rükûlar, secdeler, kıyamlar, dökülecek gözyaşları, bize rahmet kapılarını açacaktır.

Berat Gecesi yüce yüce Allah’ın affına erebilmek için bizim de bizden af dileyenleri affederek Rabbimizin mağfiretine mazhar olma gecesidir. Allah’tan af dileyen affedici olmalıdır. Berat Gecesi kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma zamanıdır. Bu gece fani dünyamızda geçici olanla kalıcı olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme gecesidir. Beraberinde, zaman zaman ihmal ettiğimiz kulluk görevlerimizi gözden geçirme, kendimize bir çeki düzen verme gecesidir.

Dahası, bu gece Müslümanların kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla yüce Allah’ın sonsuz rahmet ve merhametine sığınmaları gereken gecedir. Dahası, devletimizin, aziz milletimizin, cennet vatanımızın birlik ve beraberlik, kardeşlik, barış, huzur ve esenlik içerisinde bekası, İslâm Âlemi ve insanlığın sulhu, felahı ve selâmeti, çektiğimiz sıkıntı ve kederlerim son bulması için bolca dualar etmemiz gereken bir gecedir. Son olarak, bu gece kırılan ümitlerimizi onarıp yarınlarımıza ümitle bakma gecesidir.

Devamı Yarın…

Allah’ım Azabından Affına Sığınıyoruz

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu