Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Aman Dikkat Düşmeyin

Geçen yıllarda yine sağlık köşesi yazılarımdan birinde size düşme hakkında kısa bir bilgi vermiştim. Ancak bu konuyu tekrar gündeme getirmem gerektiğini geçen haftalar İngiltere’ ye gidip birkaç hastaneye yaptığım ziyarette düşmenin ne kadar önemsendiğini görmemle oldu. Düşme aslında basit bir konu değil; kişide kırıktan tutun ölüme kadar pek çok şeye neden olabilir. Peki düşme diyip duruyorum nedir bu düşme? Düşme, kişinin yere veya bulunduğu düzeyden daha alçak seviyeli bir düzeye istemsiz olarak inmesi şeklinde tanımlanır. Ancak bu olay bir darbe, kalp krizi, felç, bilinç kaybı veya nöbet gibi olay sonrası oluşursa buna düşme demek doğru olmaz.

 

Peki kimlerde görülür bu düşme derseniz; ileri yaşta özellikle 75 yaş üstü olanlarda, kadınlarda, uygunsuz kıyafetler ve ayakkabı giyenlerde, kemik erimesi olup tedavi görmeyenlerde, dört ve üzeri sayıda ilaç kullananlarda, daha önce düşenlerde, hastane, bakımevi ve huzurevinde kalanlarda, yürüme ve denge bozukluğu olanlarda, kas zayıflığı bulunanlarda ve bacaklarında kireçlenme olanlarda daha sık görülür. Bu durumlardan biri varsa ve düşüyorsanız tatsız bir olay yaşamadan mutlaka hekime başvurmalısınız. Aslında liste bunlarla da sınırlı değil; yine; ayak problemleri olanlar, bacaklarda sinir hasarı olanlar, aniden tansiyonu düşen kişiler, görme bozuklukları olanlar, çok sayıda bilinen hastalığı olanlar, felç geçirenler, parkinson, multipl skleroz-emes gibi bazı nörolojik hastalıkları olanlar, bunama ve depresyon hikayesi olanlar, kalp ve şeker gibi hastalıkları olanlar, idrar kaçırma ve gece çok tuvalete kalkma hikayesi olanlar da düşme için birer adaydır.

 

Lütfen düştüm normal bir şey demeyin. Neden mi? Düşme sonrası; kas ve lif yaralanmaları (en sık görülen), kırıklar, kafa çarpmaları ve bunun sonucunda gelişen beyin kanaması, bilinç kaybı, panik gelişmesi, düşme korkusu, dışarı çıkmaktan korkma, tekrar düşmekten korktuğu için hareketsiz kalma, depresyon, yaşam kalitesinde azalma ve evde kalmaktan korkma sonucu bakımevine yerleşme gibi yan etkiler görülür. Hatta en vahim düşmeye bağlı ölüm bile olabilir.

 

Tamam bu anlatılanlar iyi de ben ne yapacağım bunlar varsa diye sorarsanız en kısa zaman bir nöroloji ve fizik tedavi doktorun başvurun. Çünkü neden düştüğünüz incelenmeli ve buna göre önlem alınmalıdır. İyi de düşmeyi önleyebilir miyiz? Cevabı evet.

 

Peki nasıl önleriz? En başta tabii ki düşemeye neden olan hastalığınız tedavisidir. Ardından da egzersizler, ilaçlarınızda düzenlemeler, kemiklerinizin sağlamlaştırılması, rutin göz muayenesi olmak, arada tansiyon ölçümü, şeker gibi testlerinizin yapılması ve en önemli şeylerden biri olan ev ve çevre düzenlemesidir.

 

Eğer birden fazla düşmeniz olduysa artık Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Ünitesi’ nde her Perşembe yapılan düşme polikliniğine lütfen başvurun. Unutmayın ki çözümü olan sorunlardan basit önlemlerle kurtulabilirsiniz.

 

 

 

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu