GündemTürkiye Gündemi

Amasya Genelgesinin 102 nci Yılı Kutlu Olsun

Amasya Genelgesinin 102 nci Yılı Kutlu Olsun

ADD Balıkesir Şube Başkanı Turan Güneş Amasya Genelgesinin 102.yılınedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.Güneş açıklamasında “Amasya genelgesi: 22 Haziran 1919 da Amasya’da Emperyalist işgale ve işbirlikçilerine karşı milli direnişin başlatıldığının ilanıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarınca yapılan bu ilan ,Türk Milletinin bağımsızlığı için daima rehberimiz olacaktır” dedi.

ÜÇ ÖNEMLİ TESPİT

ADD Balıkesir Şube Başkanı açıklamasının devamında şu sözleri kullandı: “Liyakatsizlerin elinde yönetilen devlet, Balkan Savaşından Birinci Dünya savaşına kadar; ekonomik bağımsızlığını tamamen yitirdiği gibi topraklarını da tamamen kaybetmek üzeredir. Avrupalı devletler: Askeri,ekonomik ve siyasi yönden çökerttiği Osmanlı Devleti’ni, padişah ve hükümet içindeki işbirlikçileri vasıtasıyla tahakkümü altına almıştır. İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan Anadolu topraklarını işgale başlamış,Ermeniler ve Rumlar bu devletlerin desteğinde ayaklanmışlardır.Türk Milletinin varlığını korumak amacıyla yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, o gün Amasya da bu direnişin başladığını Türk Milletine ve tüm dünyaya ilan etmiştirler. Amasya genelgesinde üç önemli tespit vardır:

  1. Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir.
  2. İstanbul hükûmeti itilaf devletlerinin etkisi ve denetimi altında olduğundan aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi adı var kendi yok duruma düşürüyor.
  3. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”

TÜRK MİLLETİBAĞIMSIZLIK VE MEDENİYETTEN KOPMAYACAK

“Bu direniş başarı ile kazanılmış ve ulusal bağımsızlığımız tüm dünyaya kabul ettirilmiştir. Nice canların kaybı ile kazanılmış olan bu bağımsızlığın sonsuza kadar yaşatılması için, yapılan devrimler ve ilkeler; Cumhuriyet idaresinin kuruluş felsefesi ile belirlenmiştir. Buna rağmen bu gün Atatürk ve Cumhuriyet’i hedef alan yıpratma kampanyaları iç siyaset içinde sürdürülmektedir. Bunların ülke işgal edildiğinde, kendi küçük menfaatleri için düşmanla işbirliği içinde olanlardan farkları yoktur. Bunlar her ne kadar güçlü olsalar da Türk Milleti bağımsızlığından ve medeniyetten kopmayacaktır. Dün olduğu gibi bu gün de: Emperyalizmin mali boyunduruğunu, siyasi tahakkümünü kabul etmeyeceğiz. Atatürk ve Cumhuriyetin temel değerlerine saldıranların “ulusal çıkar” ve “millet bilinci” yoktur. Kendi çıkarları vardır. Hedefleri bu çıkarların önündeki engel olan Cumhuriyeti çökertmek ve ortadan kaldırmaktır. Başarılı olamayacaklar. Türk Ulusu, kurtuluş savaşında olduğu gibi bu günde kendisini yok etmeye yönelik bu saldırıya karşı direnecek ve başaracaktır.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu