GündemKöşe Yazıları

Amatör mü Profesyonel mi ?

Son zamanların değil, belki de uzun bir zamandır bu iki kavram tartışma konusu.. bu sanatta, sporda ve çeşitli meslek alanlarında da gündeme gelen konu.. Ben bu konuyu ilgi alanım ve yaptığım iş olan tiyatro bağlamında değerlendireyim..

Tiyatro yapan, tiyatroya gönül veren veya bu işten para kazanan ya da hobi olarak yapan her kim olursa olsun emekçi diye adlandırılmalıdır. Burada profesyonel ya da amatör ayrımı yapmıyoruz. Fakat toplumumuzda malesef ki yanlış algı mı diyelim ya da oluşmuş bir bakış açısı mıdır bilinmez amatör hep ikinci plandadır. Toplum profesyoneli ister.

Halbuki profesyonelin amatörden farkı yaptığı işden para kazanmasıdır. Bu da görev icabını doğurur. Burada tabi ki sözümüz amatör ruhlu profesyonellere değildir.. Amatörde ise bir ruh vardır. Yaptığı işi görev icabı kategorisine sokmaz, şevkle ve heyecanla o işini icra eder. Yaptığı iş ona muhteşem bir haz verir oysa ki profesyonelde bu yoktur Profesyonel sadece işini yerine getirmiştir.

Tiyatroda bu konu sık sık gündeme gelir ki bariz örnekler bunu ortaya koyar. Ünlü dizi ve sinema oyuncularının oynadığı bir tiyatro oyunu kapalı gişe oynanır. Bir diğer tarafta ise gerçekten iyi iş yapmaya çalışan, şevkli ve heyecanlı amatör bir tiyatro ekibi ise toplumdan rağbet görmez. Oysa ki ikisi de sanattır fakat burada popülarite öne geçer.. Günümüzde profesyonel adı altında kötü işler de mevcuttur. Amatör ruhla yapılmış işler kimi zaman bunun önüne geçebilir ki bunun da örnekleri aşikardır. Bu anlamda profesyoneller hiç bir zaman amatör ruhunu kaybetmemelidir.

Peki biz toplum olarak ne yapacağız ? Amatör bir tiyatro ekibinin oyununa giderek onlara destek olmakla başlayabiliriz bu işe.. bu destek ileri de kaliteli işlerin doğması için küçük bir adım olabilir.. burada yerel yöneticilerimizin de desteği bir hayli önemlidir. Bu gibi amatör gruplara salon destegi yapılabilir ve boylece sanata teşvik sağlanabilir.
Ben derim ki profesyonelce çalışalım ama amatör kalalım..
Dostça kalın..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu