Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde sabah saat 06.16’da 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD’ın açıkladığı verilere göre sarsıntı, yerin 12,31 kilometre derinliğinde kaydedildi. Depremin merkez üssü 39.24417 kuzey enlemi ile 28.14806 doğu boylamı olarak bildirildi. Ana depremden sadece birkaç dakika sonra, 06.20 ve 06.21’de büyüklükleri 4,2 civarında ölçülen iki artçı daha yaşandı.

Balıkesir'de 13 Kasım Sabahı 4,7 büyüklüğünde deprem

Balıkesir Sındırgı'da Artçı Sarsıntılar Sürüyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde saat 06.16'da 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sındırgı ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 12,31 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi

Deprem, Sındırgı ve çevresi başta olmak üzere Balıkesir’in birçok noktasında hissedildi. İlk belirlemelere göre can kaybı ya da ciddi bir hasar bildirilmedi. Sabah erken saatlerde yaşanan sarsıntı nedeniyle bölgede kısa süreli panik oluşurken, uzmanlar artçıların devam edebileceği uyarısında bulundu.

Balıkesir ve çevresinin aktif fay hatları üzerinde yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, bölgedeki yapı stokunun özellikle eski ve riskli binalarda dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtiyor.

Deprem Anında En Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Davranış Önerileri

Deprem sırasında yapılan hatalar, yaralanma ve can kaybı riskini artırabiliyor. Uzmanların tespit ettiği yaygın hatalar ve doğru uygulamalar şöyle:

1. Panikle merdivenlere yönelmek

Deprem anında merdivenler ve bina çıkışları en riskli bölgelerdir. Bu alanlara koşmak ciddi tehlike yaratır.
Doğru davranış: Güvenli bir noktada Çök-Kapan-Tutun pozisyonu almak.

2. Asansöre binmeye çalışmak

Asansörler deprem anında arızalanabilir veya katta sıkışabilir.
Doğru davranış: Sarsıntı tamamen geçene kadar asansör kullanılmamalıdır.

3. Camlara ve ağır eşyalara yakın durmak

Camlar, vitrinler ve devrilebilecek dolaplar en fazla yaralanmanın yaşandığı alanlardır.
Doğru davranış: Camlardan ve ağır eşyalardan uzak durarak sağlam bir masa ya da koltuk kenarında pozisyon almak gerekir.

4. Kapı eşiğine geçmek

Eski binalarda tercih edilen kapı eşiği yöntemi modern yapılarda artık güvenli kabul edilmemektedir.
Doğru davranış: Masa altı, sağlam duvar dibi veya dar bir koridor daha güvenli bölgeler olarak tercih edilmelidir.

5. Sarsıntı sırasında dışarıya koşmak

Deprem esnasında sokaklar, düşen bina parçaları nedeniyle tehlikelidir.
Doğru davranış: Sarsıntı tamamen durana kadar içeride kalmak, panikle dışarı çıkmaya çalışmamak gerekir.

6. Araç kullanmaya devam etmek

Deprem anında direksiyon hâkimiyeti kaybedilebilir.
Doğru davranış: Araç güvenli bir noktaya çekilip durulmalı ve sarsıntı bitene kadar içinde beklenmelidir.

Yetkililerden Uyarı

Sındırgı’da yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmaması sevindirici olarak değerlendirilse de uzmanlar artçıların sürebileceğine dikkat çekiyor. Yetkililer, riskli binalardan uzak durulması, zayıf yapıların kontrol edilmesi ve sadece resmî kaynaklardan yapılan açıklamaların takip edilmesi konusunda vatandaşları uyarıyor.

deprem balıkesir sındırgı
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber