Maduro: “ABD’li Öğrenciler Barış İçin Ses Versin”

Maduro, olası bir çatışmanın önlenmesi için ABD’li öğrencilere “barış için ses verin” çağrısı yaptı. Maduro’nun çağrısı karşılık bulacak mı? Trump’ın bu çağrıya yanıtı ne olacak?

Maduro: “ABD’li Öğrenciler Barış İçin Ses Versin”

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’li öğrencilere seslenerek, ülkesi ile yaşanması olası bir çatışmanın önlenmesi için destek istedi.
Başkent Caracas’ta düzenlenen Öğrenci Günü etkinliğinde konuşan Maduro, Venezuelalı gençlere uluslararası düzeyde barış mesajını yayma görevi verdi.

Maduro’dan “Savaşa Hayır” Çağrısı

Maduro, öğrencilerden ABD’deki öğrenci hareketleriyle irtibat kurmalarını isteyerek,

“Venezuela barış öğrenci gruplarına verdiğim ikinci görev, Kuzey Amerika’daki öğrenci hareketleriyle bağlantı kurarak onlara ‘savaşı durdurun, savaşa hayır, Venezuela barış istiyor’ mesajını iletmeleridir.”
ifadelerini kullandı.

ABD’li öğrencilerin hoşgörülü bireyler olduğunu ve köklü üniversitelerde eğitim gördüklerini dile getiren Maduro, iki ülke arasındaki olası gerilimin önlenmesi için onların desteğinin kritik olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı’ndan Sert Tepki

Devlet televizyonu VTV’nin haberine göre, Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, ordu komutanlarıyla yaptığı toplantının ardından ABD’nin Karayipler bölgesindeki askeri hareketliliğini eleştirdi.
Lopez, “ABD’nin yeni dünya düzeninde güç kaybetme endişesi var. Bizim yolumuz vatanseverlik yolu. Kim köleliğe boyun eğmek istiyorsa kendi yolunu seçsin.” dedi.

“Tatbikatlar Venezuela’ya Gözdağı”

ABD’nin Trinidad ve Tobago açıklarında yürüttüğü askeri tatbikatların Venezuela halkının onuruna saldırı niteliğinde olduğunu belirten Lopez,

“Karayip adası sakinleri ABD donanmasının bu tatbikatlarından rahatsız. Bu faaliyetlerin amacı Venezuela’yı tehdit etmekten başka bir şey değil.”
yorumunu yaptı.

Karayipler’de Artan Askeri Hareketlilik

ABD Başkanı Donald Trump, Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle mücadele gerekçesiyle orduyu bölgeye konuşlandırmıştı.
Bu kapsamda ABD, ağustos ayı sonunda Venezuela açıklarına denizaltı ve savaş gemilerinden oluşan bir donanma gücü göndermişti.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ordunun “rejim değişikliği dahil her türlü operasyona hazır” olduğunu belirtmişti.
Buna karşılık Maduro, 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiklerini ve ülkesinin “her türlü saldırıya karşı hazır” olduğunu duyurmuştu.

Uluslararası Tepkiler

ABD’nin “uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” gerekçesiyle yürüttüğü operasyonlar, uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.
Venezuela yönetimi ve bazı uluslararası kuruluşlar, bu müdahalelerin “bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceği” uyarısında bulundu.

Maduro’nun barış çağrısı, Washington ve Caracas arasındaki diplomatik gerilimin yeni bir dönemece girdiğini gösteriyor.

Nicolas Maduro abd öğrenciler barış çağrı trump
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber